Vimmerbyförfattarens sagolika succé

Nyligen släppte Vimmerbybördige författaren Samuel Karlsson den första i en serie om fyra kriminalromaner som utspelar sig i Tjust skärgård. Och succén har varit total. Bland annat ligger han nu etta på en av landets tyngsta topplistor.

Vimmerbybördige författaren Samuel Karlsson gör braksuccé med sin deckare "Morden på Mörkö" som utspelar sig i Tjust skärgård.

Vimmerbybördige författaren Samuel Karlsson gör braksuccé med sin deckare "Morden på Mörkö" som utspelar sig i Tjust skärgård.

Foto: Carl-Johan Friman

Vimmerby2019-02-06 06:00

För en dryg månad sedan släpptes den första boken av planerade fyra om polisen Jessica Jackson i Västervik, skriven av Vimmerbybördige författaren Samuel Karlsson. Ett par veckor senare kom den ut som ljudbok. Och vilken braksuccé det har blivit.

Bland annat har Samuels ”Morden på Mörkö” nu legat överst på topplistan hos Storytel, en av landets ledande företag inom strömning av ljudböcker, i snart två veckor och passerat 10 000 lyssningar – detta före böcker som exempelvis ”Lazarus” av Lars Kepler, ”En högre rättvisa” av Hjort & Rosenfeldt och ”Silvervägen” av stjärnskottet Stina Jackson. För att bara nämna några…

Som författare är Samuel, som sedan flera år tillbaka bor i Stockholm, sedan tidigare mest känd för sina fem böcker i serien om kriminalkommissarie Louise Hård på polisen i Hultsfred. Men framgångarna med ”Morden på Mörkö” slår allt.

– Det är helt galet. Ingen av mina tidigare deckare har kommit så här högt på Storytels topplista. Den som nått högst tidigare är ”Den som dödar”. Den låg på plats sju men det varade bara i någon dag innan den dalade. Konkurrensen idag är dessutom betydligt hårdare. Det släpps 20-30 ljudböcker varje dag och som relativt okänd, som jag ändå är, är det enormt svårt att lyckas nå fram, säger en lätt chockad Samuel Karlsson.

Samuels första bok om polisen Jessica Jackson i Västervik utspelar sig på den fiktiva ön Mörkö i Tjust skärgård och har fått stor uppmärksamhet både nationellt bland bokrecensenter och i våra trakter bland läsare/lyssnare.

Med sig till fiktiva Mörkö har Samuel, som är uppvuxen i Djursdala, tagit flera platser från barndomskommunen – bland annat ställen som Fiefall, Norrhult och Juttersvik.

– Även om bokens ”Mörkö” är helt påhittad har läsarna från hemtrakterna varit positiva till miljöbeskrivningen. Att jag använde riktiga namn på platserna är en liten blinkning till min hembygd men det finns ingen verklig koppling till platserna eller personerna i boken.

– Jag har aldrig tidigare fått så mycket positiva kommentarer. Det har varit en helt galen hype i olika Facebook-grupper som samlar folk som lyssnar på ljudböcker. Jag vill gärna svara personligen på alla kommentarer men det har varit svårt att hinna med. Den här boken tar ju upp flera svåra ämnen men det är kanske därför den engagerar så många, tror Samuel.

Bok nummer två om Jessica Jackson har Samuel redan klar. Den tredje har han också klar – i huvudet.

– Den ska jag börja skriva på under våren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!