Tredje gången till final i foto-SM: "Kände mig osäker"

Det fanns på marken. Det lilla motivet som Johanna Sivertsdotter fick korn på. Efter viss tvekan bestämde hon sig i sista sekund för att skicka med bilden till fototävlingen. "Det gick fort och närmast intuitivt" berättar hon.

Tävlingsbidraget 2023 som kom till final blev föremål för oenighet och diskussion i juryn. Årets bidragande bild är är inte officiell, enligt tävlingsreglerna.

Tävlingsbidraget 2023 som kom till final blev föremål för oenighet och diskussion i juryn. Årets bidragande bild är är inte officiell, enligt tävlingsreglerna.

Foto: Johanna Sivertsdotter

Vimmerby2024-08-19 20:00

När Johanna Sivertsdotter tävlade i SM i fotografi 2020 gick hon vidare med fyra bilder, förra året var det två. Men i år var det bara en bild som passerade den internationella juryns kritiska blick och det var i kategorin natur/makro. En bild som Johanna Sivertsdotter först inte hade tänkt att skicka in. 

– Det blev precis som förra året. Jag skickar in en bild som jag först känner mig lite osäker på och så är det just den som går vidare, säger hon.

Johanna berättar att den bekräftelse som det innebär att komma till final egentligen är stor nog, även om det vore fantastiskt att få en placering. Fotografi är något som hon i första hand gör för sin egen skull. 

– Jag är tävlingsmänniska, men att fotografera är för mig att vara i nuet. Det är avkopplande. Jag vill inte hamna i en situation som jag var i tidigare där jag hade ett företag, med begränsat utrymme för att fritt välja egna motiv. Jag trivs bäst med att ha det som hobby, då kan jag bevara kreativiteten.

Hur har ditt fotograferande utvecklats under åren?

– Jag kan bli full av skratt när jag tittar på bilder som jag har skapat för fem eller tio år sedan. Idag behärskar jag tekniker som färgsättning, komposition och ljus mycket bättre. Men jag är väl medveten om att jag behöver fortsätta utvecklas mer för att nå topplaceringarna, säger Johanna Sivertsdotter.

Hur skulle du vilja beskriva din stil?

– Jag har fått höra att det är min känsla för just färgsättning som sticker ut och att bilderna har ett berättande anslag. För mig är det viktigt att det inte bara är en vacker bild, utan att den kan förmedla någon form av känsla.

Hon inspireras av andra fotografer, men även konstnärer som Rembrandt, hur han arbetar med ljuset och kompositionen i sina tavlor. Men även musik och låttexter. Det som driver hennes kreativa ådra allra mest är drömmar.

– Jag skulle kunna skriva en sagobok. Mina drömmar och livserfarenheter är en stor källa för mitt konstnärskap, säger Johanna Sivertsdotter.

Hur gick det till när du skapade årets tävlingsbidrag?

– Det gick fort och närmast intuitivt. Jag har inte alltid med mig kameran, utan tar med mig den när lusten faller på. Jag såg ett litet motiv, la mig på marken och konstaterade att ljuset var bra. Det fanns inga störande detaljer och jag förstod att det skulle kunna bli en intressant och konstnärlig bild. Jag såg det direkt i displayen.

Hon berättar att hon tycker om att arbeta i motljus och ställer in kameran manuellt. En teknik som fascinerar är bokhen, när det blir oskärpa på vissa partier i bilden. Fotot hon tog var så speciellt att hon blev osäker på om det skulle fungera i tävlingen.

– Jag kan ännu inte avslöja bilden, enligt tävlingsreglerna. Det är en närbild och skulle skickas in som makrobild, uppförstorad med extrem skärpa. Jag tyckte inte att min bild var det och funderade några dagar, men sen bestämde jag mig för att skicka in den på vinst och förlust. Man vet ju aldrig vad som kan falla dem i smaken, säger hon.

Ibland är jurymedlemmarna inte överens. Då sker en diskussion live där man kan höra hur de resonerar för att sedan göra en ny bedömning. Det hände förra året för Johanna Sivertsdotter.

– Någon tyckte det var massor av detaljer överallt i bilden som störde. Andra tyckte att det var märkligt med en mask över halva ansiktet, Medan andra tyckte det var precis de aspekterna som var hela grejen och som gjorde bilden unik. Det var intressant att lyssna till deras tankar om min bild. Jag har stor respekt för deras kunnande. Men det går inte att undvika det subjektiva inslaget, om man gillar en bild eller inte, säger hon.

Teknikutvecklingen går fort och inträdet av AI är något som Johanna har funderat över. Alla bilder måste valideras idag. 

– Än så länge får man inte använda AI i skapandet av bilderna i tävlingen. Men det dröjer inte länge förrän AI kan göra bättre bilder än vad jag kan. Då måste jag lära mig en helt ny teknik för att hänga med i utvecklingen. Det kommer kräva en hel del och jag är inte säker på att det är där jag vill lägga mitt engagemang, säger Johanna Sivertsdotter.

Om det blir en efterlängtad medaljplats får vi veta den tredje oktober då tävlingen avgörs i Enköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!