Vimmerbyhus: "Det har varit ett märkligt år"

"2021 är ett märkligt år med skenande materialpriser, lustiga leveranstider och bekymmer med logistiken överlag i hela byggbranschen. Så med tanke på förutsättningarna har det varit ett jättebra år", säger Joakim Ivarsson, vd på Vimmerbyhus.

"På grund av Covid-19 har det varit utmaningar under året när det gäller personal och kundkontakter. Så digitalt har vi varit tvungna att ta ett kliv. Till viss del kommer vi ha nytta av det även framåt men för oss är det viktigt att inte tappa den personliga kontakten med kunderna", säger Joakim Ivarsson på Vimmerbyhus.

"På grund av Covid-19 har det varit utmaningar under året när det gäller personal och kundkontakter. Så digitalt har vi varit tvungna att ta ett kliv. Till viss del kommer vi ha nytta av det även framåt men för oss är det viktigt att inte tappa den personliga kontakten med kunderna", säger Joakim Ivarsson på Vimmerbyhus.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-12-27 06:00

2021 har varit en utmaning för aktörer inom byggbranschen. Pandemi, leveransproblem och ökande materialpriser har satt käppar i hjulen för många. På Vimmerbyhus är vd:n och delägaren Joakim Ivarsson nöjd med hur företaget klarat utmaningarna.

– Vi har kämpat på och har en riktigt bra försäljning. Det är högtryck i hela byggbranschen. Många är köpsugna och vill ha framförallt småhus. Så där har vi fått vår beskärda del. Sedan är vi en del av boendeprojektet på Astrid Lindgrens Värld, så vi har haft att göra, berättar han.

Däremot har de ökade priserna på produkter som virke påverkat omsättningen under året.

– Vi ligger ungefär som förra året men vi har inte riktigt med oss samma vinst. De kraftiga omkastningarna i våra leverantörers priser har inneburit att vi tagit på oss en del kostnader. På vissa produkter har prisökningen legat på 120 procent. Nu hoppas vi att virkespriserna kommer att sjunka, risken är annars att det i framtiden blir alldeles för dyrt att bygga nytt hus.

undefined
Leveransproblemen fortsätter att drabba byggbranschen. "Det gäller att det rullar igång ordentligt, att fabriker i Europa och resten av världen får vara öppna, så att vi får in de delar vi behöver för att säkerställa våra leveranser", säger Joakim Ivarsson.

Något som också har påverkat och fortsätter att påverka in i det nya året är de omfattande leveransproblemen i världen som bland annat drabbat byggbranschen. 

– Leveransproblemen började egentligen i höstas, då kom det chockbesked på chockbesked. För vissa leverantörer har det nu lättat medan andra fortfarande har jättebekymmer. I nio av tio fall handlar det om materialbrist. 

Även om det lättat på vissa håll förutspår Joakim Ivarsson att problemen är långt ifrån över.

– Om jag tittar in i spåkulan tror jag att det värsta ligger framför oss nu under våren. Vi får veckovis indikationer från våra leverantörer om att snaran dras åt mer och mer, och att man kan inte hålla den takten i sina produktioner som man önskar. Vi är beroende av att få de delar vi behöver levererade för att vi i vår tur ska kunna säkerställa våra leveranser. Annars kommer vi behöva lägga tid på att hitta alternativa produkter, vilket medför ökade kostnader och längre byggtider.

Trots det ser han positivt på det kommande året.

– Det känns inspirerade och kul. Med alla preliminärbokningar ser vi att vi kommer att ha full produktion nästintill hela året. Så det känns tryggt. Visst kommer vi ha utmaningar framför oss men de ska vi klara av. Jag tror 2022 kommer att bli ett roligt år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!