Vimmerbykillen aktuell i ny föreställning i Linköping

På Teaterns hus i Linköping ska Alvar Hultqvist från Vimmerby medverka i familjeteaterföreställningen "Pippi Långstrump på de sju haven", där han spelar Tommy. "Jag är pirrig", säger 14-åringen.

Alvar Hultqvist, 14, pendlar till Linköping för att spela teater under sommaren. "Jag är pirrig, men det ska bli kul", säger han.

Alvar Hultqvist, 14, pendlar till Linköping för att spela teater under sommaren. "Jag är pirrig, men det ska bli kul", säger han.

Foto: Tilda Åkerman

Vimmerby2024-06-25 06:00

Det är premiärvecka och slutspurt på repetitionerna. 14-åriga Alvar har haft lite ledigt över midsommar och välkomnar mig in i huset i Vimmerby för att prata om hans nya roll som Tommy i "Pippi Långstrump på de sju haven". En utomhusförställning i två akter som spelas varje lördag och söndag från den 29 juni till och med 4 augusti. 

– Jag är pirrig, men det ska bli kul, säger Alvar.

Sex timmar om dagen repeteras det. När han inte spelar teater är det kompisar, fotboll och innebandy som gäller. 

– Man hinner med, det gäller bara att växla. Alla saker är viktiga för mig och något jag tycker är roligt, menar han.

– Jag ville ha något att göra över sommaren och sökte en roll i föreställningen. Jag fick komma på intervju och berätta om mig själv och vad jag gjort tidigare. Sedan fick jag rollen som Tommy, det känns jätteroligt, säger Alvar.

Alvar har tidigare spelat fem säsonger på Astrid Lindgrens värld som Lillebror i Karlsson på taket och som Birk i Ronja Rövardotter. Han har även medverkat i musikalen "Ivar" i Kalmar, som handlar om Ivar Kreuger, tändstickskungen från samma ort. Att spela teater i en annan stad är både roligt, utmanande och ganska tidskrävande berättar han.

– Man får anpassa sig till den nya scenen. Till Linköping åker jag antingen tåg eller så följer mamma eller pappa med mig upp, fortsätter Alvar.

undefined
Alvar har tidigare (bland annat) spelat Birk i Ronja Rövardotter.
undefined
Alvar i musikalen "Ivar", om Ivar Kreuger som spelades i Kalmar.
undefined
Det var på Astrid Lindgrens värld som intresset för teater och skådespeleri tog fart ordentligt för Alvar.

Som 8-åring fick han sin första roll på Astrid Lindgrens värld och det var då intresset verkligen tog fart. 

– Jag gillar att spela en annan person. Alla har olika egenskaper och det är roligt och utmanande att spegla olika personer och personligheter. Man är alltid nervös innan, men när man går ut på scen försvinner allt. Då är man så inne i det och köra bara, säger han.

Att spela en annan person kan också vara det svåraste med teater fortsätter Alvar.

– Det kan vara svårt och ta tid att hitta rollen och personen man spelar, hur den är och så vidare. Men man får alltid bra stöd från regissörer och personal.

Som svar på frågan om vad Alvar har för framtidsdrömmar svarar han:

– Jag vill komma långt med skådespeleriet. Såklart drömmer jag om fotboll och innebandy med men om jag måste välja så blir det teatern. I alla fall nu, säger han. 

Till sist, vilken är din absoluta drömroll?

– Jag älskar Marvel, så då måste jag nog säga Spiderman. Det hade varit coolt, avslutar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!