Vimmerbykocken deltog på stort matevent

Hundratals vandrande lunchgäster dök under lördagen upp till Moveat i Västervik. En av de deltagande kockarna var Erik Hemmingsson, som är uppväxt i Vimmerby. Barndomen inspirerade hans rätt.

Erik Hemmingsson på Rosa Himmel hämtade inspiration från lantliga uppväxten och farfar Görans gård vid Vimmerby.

Erik Hemmingsson på Rosa Himmel hämtade inspiration från lantliga uppväxten och farfar Görans gård vid Vimmerby.

Foto: Christer Andersson

Vimmerby2024-06-08 16:31

Nyheten i korthet

  • Moveat, en populär mat- och vandringsevent, utmanade krogar att skapa rätter inspirerade av trä, skog och natur under Bark-festivalen.
  • Eventet ägde rum i Västervik, med sju stopp där deltagarna kunde smaka på olika maträtter, bland annat älg, hjort och gris med grankottsolja.
  • Flera kockar hämtade inspiration från sin barndom för att skapa sina rätter, och fler Moveat-arrangemang planeras till september.

Krogarnas utmaning var att till eventet skapa smakportioner med en tvist av trä, skog och natur, som en del av pågående Bark-festivalen i Västervik.

Moveat arrangeras på 70 platser i landet och har blivit populärt i Västervik. Under lördagen 8 juni anordnades mat och promenad i egen takt med sju stopp.

– Vi börjar längst bort med Rosa Himmel och avslutar med efterrätten på Slottsholmen, sa deltagare Iréne Johansson.

Guldkant, Slottsholmen, Rosa Himmel, Smugglaren, Burger Shack, Pink Bistro och Båtmansgränd var de restauranger som deltog och skapade skogsinspirerade rätter. 

undefined
Svenska grönsaker och svensk gris, med en japansk touch.

Flera kockar hämtade inspiration från barndomen när de skapade sina rätter. Bland annat Erik Hemmingsson som är uppväxt utanför Vimmerby. 

– Svenskt lantliv, från min uppväxt på bondgården utanför Vimmerby. Svensk duroc-gris och svenska grönsaker, med en japansk touch eftersom vi är en fusion-restaurang, sa Erik Hemmingsson på Rosa Himmel där han serverade skivor av schnitzel.

undefined
Nicklas Gustafsson på Slottsholmen hämtade intryck från barndommens skogsvandringar med farfar.

På Slottsholmen hade dessertspecialisten Nicklas Gustafsson tänkt tillbaka på barndomen när han skapade sin efterrätt med skogstema.

– Jag mindes när vi tidigt på morgnarna gick ut med farfar vid gården utanför Katrineholm. Vi skulle leta grävling och fick stoppa kottar i stövlarna. Vi såg aldrig någon grävling, men fick skoskav av kottarna och plockade lingon på vägen hem istället, berättade Nicklas.

Så kom hans lingonmascarpone på myntakaka till.

I september planerar Moveat för två nya arrangemang.

undefined
David och Frida Sundberg från Norrköping gissade på skogssmakerna i burgarna på Burger Shack.
undefined
Klart att pudeln Billy ska med. Anne-Mari Kallasta och Lena Johansson såg fram mot den gående lunchen.
undefined
Armbanden på vid registreringen.
undefined
Janina Emlavik och Katja Winkler på väg ut på vandringen.
undefined
Ronnie Johansson på Smugglaren med älgfärsspett, potatisterrin, skogssvampsås med lingonolja.
undefined
Eva Sjögren och Iréne Johansson var tidigt ute vid Guldkant och såg fram mot hamburgarna.
undefined
Kronhjort på timjansdoftande salladsbädd.
undefined
Jan Lindblad med frun Ulla och släkt njöt i soliga trädgården vid Båtmansgränd.
undefined
Erik Hemmingsson på Rosa Himmel hämtade inspiration från lantliga uppväxten och farfar Görans gård vid Vimmerby.
undefined
Camilla Gevsjö och Eva Campe redo med armbanden på plats.
undefined
Mikael Alvarmo och Andreas Kessén hade åkt från Färjestaden på öland för att vara med på Moveat i Västervik.
undefined
Lena Moreau fick en snärjig dag i köket på Båtmansgränd.
undefined
Lite skogskänsla på Båtmansgränd.
undefined
Lasse Nilsson på Burger Shack med hamburgarana med hickorymajonäs.
undefined
Monica Brauer skickade en bild av den vackra anrättningen till sin dotter.
undefined
LInda Åhman på Pink Bistro med en nattbakad fläsksida.
undefined
Henrik Arkåsen på väg att fixa 200 starträtter med hjortfilé på Guldkant.
undefined
Vid elvatiden började kön till registreringen av Moveat.
undefined
Grillad hjortfilé på danskt rågbröd, med remoulad på ramslök, potatis toppat med fritterad lök.
undefined
Skogssmaker i form av enbär, ramslök och hjort.
undefined
För många blev det här avslutningen på den gående lunchen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!