– Vi räknar med att öppna igen i slutet av veckan, säger han.
Det är en efterlängtad dag. Senast Royal var öppet var den 30 oktober i fjol. Då tvingades han stänga på grund av en vattenskada i källaren.
– Det var orsaken, sen har vi samtidigt passat på att fräscha upp med målning, tapeter, ny panel och helt ny inredning och en bar, säger han.
Hur har sju stängda månader påverkat företaget?
– Ekonomiskt är det en katastrof. Vattenskadan var värre än befarat och sen har det tagit tid av olika orsaker.
Under stilleståendet har han tappat sin tidigare kock, och det är inte lätt att hitta en ny.
– Vi har annonserat i två månader, utan ett enda svar. Jag har även försökt via mina kontakter i branschen, men det är svårt att få någon att flytta från en större stad till Vimmerby. Nu står hoppet till restaurangskolan och att någon där vill börja jobba här, säger Simon Sauma.
Hur gör ni om ni inte hittar en ny kock?
– Då blir det svårt. Då måste vi hitta en alternativ lösning och tillfälligt lägga om en hel del i utbudet, med bara fika på förmiddagen och a la carte på eftermiddag och kväll.
Hur ser du på framtiden efter pandemin?
– Det tar tid innan det blir som tidigare. Stora sällskap och fester kan dröja väldigt länge. Det viktigaste är att alla vaccinerar sig. Vi kommer att vara försiktiga länge än, det får inte bli för mycket folk när vi öppnar. Vi följer reglerna. Det vore perfekt om det tillåts att ha öppet till 22.30 från 1 juni.