Rawan förlorar inkomst och bostad efter tips från okänd

Rawan El-Harakes ansökan om försörjningsstöd avslogs efter att socialförvaltningen i början av april fått in ett anonymt tips om att hon är gift och bor med en man. Själv menar hon att det inte stämmer.

Rawan El-Harakes ansökan om försörjningsstöd avslogs efter att socialförvaltningen fått in en anonym anmälan om att hon är gift och lever tillsammans med en man, vilket hon själv menar inte stämmer. "Nu kommer jag få säga upp lägenheten och bli utan bostad", säger hon till Vimmerby Tidning.

Rawan El-Harakes ansökan om försörjningsstöd avslogs efter att socialförvaltningen fått in en anonym anmälan om att hon är gift och lever tillsammans med en man, vilket hon själv menar inte stämmer. "Nu kommer jag få säga upp lägenheten och bli utan bostad", säger hon till Vimmerby Tidning.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2022-05-31 17:25

För Vimmerby Tidning berättar Vimmerbybon Rawan El-Harake om hur hon fick veta av sin handläggare på socialförvaltningen att hennes ansökan om försörjningsstöd inte beviljats. 

– Jag fick veta att jag inte skulle få bidrag längre eftersom en anonym person hört av sig och sagt att jag är gift. Handläggaren har inte visat mig något bevis på att det är så utan sa bara att det var någon som ringde och påstod att jag varit gift i 1,5 till 2 år och att mannen bor hos mig, säger Rawan El-Harake. 

Är du gift?

– Jag är inte gift. Jag har varit gift tidigare och har inget att dölja, vi skiljde oss. Jag blev väldigt sjuk så han fick bli huvudförälder till barnen och jag fick bli umgängesförälder.

Sedan hon födde barn och drabbades av en förlossningsdepression har Rawan inte jobbat mycket. Hon har fått långa behandlingar och är inskriven på psykiatrin i Västervik. Utöver försörjningsstödet är ett bostadsbidrag om 2 700 kronor per månad, enligt henne själv, den enda inkomsten. 

– Jag har fått bo lite större eftersom jag haft umgänge med barnen. Nu kommer jag få säga upp lägenheten och bli utan bostad. Jag har inte kunnat betala hyran på två månader eftersom de bestämt sig för att jag är gift, säger hon.

Vimmerby Tidning har fått tillgång till journalanteckningar där det framkommer att information kommit in anonymt via telefon om att Rawan är gift med en man som är folkbokförd på en ort i Blekinge. Enligt Skatteverket är Rawan inte juridiskt gift men enligt uppgiftslämnaren handlar det om ett giftermål "enligt arabisk tradition." Trots påtryckningar hos handläggaren och chefer inom förvaltningen har Rawan inte fått veta vem personen man menar att hon är gift med är. 

– Jag vet inte var det kommer ifrån eller vem det är som vill ställa till det för mig. Om jag hade haft en man som försörjde mig, varför skulle jag utsätta mig för det här? Varför skulle jag, som handläggaren säger, hålla min man gömd? Jag får inte ihop det, säger hon.

Vid ett hembesök noterade handläggaren, enligt journalen, flera tecken på att en eller flera män regelbundet befinner sig hos Rawan. Bland annat hittades "skor i mansstorlek" och "smutsiga kalsonger i tvättkorgen."

– Mina bröder hälsar på. Vi umgås väldigt mycket och de kör mig till sjukhuset, vi bor dörr i dörr och de är väldigt rädda om mig. Ibland ligger vi i sängarna och babblar och de slänger sina kläder hos mig. Jag har sagt det till handläggaren, säger Rawan El-Harake.

Enligt handläggarens bedömning är förklaringen inte rimlig. Rawan El-Harake har överklagat ärendet till Förvaltningsrätten. 

undefined
"Det är en handläggare med rätt kunskap och kompetens som utreder och tar beslut och om man inte är nöjd med ett myndighetsbeslutbeslut har man möjlighet att överklaga", säger Anette Nilsson, socialchef.

Socialförvaltningens chef Anette Nilsson säger att hon inte kan kommentera enskilda fall.

– Jag har min sekretess och att du har en fullmakt betyder inte att jag kan svara, säger hon. 

Rent generellt, kan man ta beslut om försörjningsstöd baserat på anonyma tips?

– Den specifika frågan kan jag inte besvara. Det är en handläggare med rätt kunskap och kompetens som utreder och tar beslut och om man inte är nöjd med ett myndighetsbeslut har man möjlighet att överklaga.

När det handlar om personer som mår dåligt, hur ser kontakten ut mellan er och psykiatrin?

– Det går inte att svara generellt på en sådan fråga heller. Handläggaren gör en utredning utifrån individuella förutsättningar och det kan se olika ut, säger Anette Nilsson.

Vimmerby Tidning

2022

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!