Hade med knark till tingsrätten – skyller på kompis

En ung kvinna från Vimmerby var på väg in i rättssalen – men det tog stopp i säkerhetskontrollen. Anledningen? Hon hade narkotika i handväskan.

Den dömda kvinnan hade narkotika i handväskan när hon skulle passera säkerhetskontrollen i Kalmar tingsrätt.

Den dömda kvinnan hade narkotika i handväskan när hon skulle passera säkerhetskontrollen i Kalmar tingsrätt.

Foto: Polisen/Arkiv

Vimmerby2023-01-20 05:30
undefined
En del av narkotikan gömdes i en tampongkartong.

Den ovanliga händelsen skedde inne på Kalmar tingsrätt i april förra året. När kvinnan skulle passera säkerhetskontrollen hittade ordningsvakten både amfetamin och drogen kristall i handväskan. Bland annat hade det gömts narkotika i en tampongkartong.

I polisförhör sa Vimmerbykvinnan, som är i 20-årsåldern, att hon hade lånat handväskan av en kompis och blev chockad när vakten hittade en påse med vitt pulver. Hon förstod att det inte såg speciellt bra ut – men hon ville inte avslöja kompisens namn.

Kvinnan var på plats i Kalmar för att delta i en rättegång där hon själv var målsägande. Polisen tog hand om narkotikan och efter några minuters osäkerhet beslutades det att rättegången kunde genomföras som planerat.

Drygt en månad senare var den unga Vimmerbykvinnan inblandad i ett nytt knarkärende. I samband med en trafikkontroll på E22:an utanför Västervik visade hon "kraftiga tecken" på narkotikapåverkan och fick följa med till sjukhuset för provtagning.

Det var en civilpatrull som stoppade bilen, på grund av den körde alldeles för fort. Kvinnan satt i passagerarsätet och hade förstorade pupiller, muntorrhet och uppträdde "väldigt slött", enligt förundersökningsprotokollet. Dessutom hittade polisen en mindre mängd amfetamin och kristall i hennes jackficka. 

Nu har händelserna från 2022 avgjorts i Kalmar tingsrätt. Kvinnan döms för två fall av narkotikabrott och straffet blir samhällstjänst i 50 timmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!