Vimmerbyläkaren: "Professor Google skrämmer upp patienterna"

Några sekunders klämma och känna på kroppen i samband med duschen eller badet kan göra skillnad. Ändå är det få som lägger tid på det visar en ny undersökning.

Enligt Petra Wintermeier går de flesta kvinnor på mammografi när de blir kallade.

Enligt Petra Wintermeier går de flesta kvinnor på mammografi när de blir kallade.

Foto: Shutterstock

Vimmerby2024-10-12 12:00

En majoritet av svenskarna, 53 procent, klämmer och känner aldrig på sin kropp. Utslaget på män och kvinnor så är männen sämst, 67 procent klämmer aldrig på sig. Motsvarande för kvinnor är 40 procent. Det visar en undersökning som Apoteket Hjärtat har gjort med hjälp av Verian.

Enligt Apotek Hjärtat är resultatet oroande eftersom det är en viktig egenvårdsrutin för att upptäcka eventuella sjukdomar och cancer.

Lite mer än hälften av kvinnorna, 52 procent, undersöker regelbundet brösten. Motsvarande siffra för männen som känner på pungen är bara var sjätte, 16 procent. Eftersom även män kan drabbas av bröstcancer, cirka 70 per år jämfört med över 7 000 för kvinnor, finns det ett värde även för dem att känna på sina bröstkörtlar och armhålor.

Apotek Hjärtat menar att det oftast finns naturliga förklaringar till nya knölar som till exempel pågående infektion, vätskefyllda cystor eller knölar bestående av fett eller bindväv. Men om de inte försvinner utan till och med växer är det viktigt att kontakta vården.

undefined
Stina Winge är apotekstekniker på Apotek Hjärtat i Vimmerby.
undefined
Bättre att konsultera Vimmerby Hälsocentral än professor Google menar läkaren Petra Wintermeier.
undefined
Ett utmärkt tillfälle att klämma på kroppen är i samband med duschen. Görs det som en regelbunden vana med ett visst intervall glöms det inte av lika lätt.

På Apotek Hjärtat i Vimmerby arbetar apoteksteknikern Stina Winge.

– Jag tror att man tänker att man ska klämma och känna men lätt missar att hålla koll.

Stina Winge berättar att kunderna däremot är mer öppna med att prata om hudförändringar och att personalen då kan uppmuntra till att söka till hälsocentralen för undersökning.

På Vimmerby Hälsocentral arbetar läkaren Petra Wintermeier.

– Kvinnor är duktiga på mammografi. Blir man kallad på mammografi eller cellprov ska man gå, det är min rekommendation som läkare. Det är viktigt, säger hon.

Hon berättar att några kallelser till män om att undersöka prostatan inte görs i landet mer än i ett projekt i Skåne där män 55+ kallas.

– Men om män ringer till oss och vill ha ett PSA-prov så får de det och information.

Finns en risk att skrämma upp folk i onödan med att uppmana dem att klämma och känna?

– Det beror på hur man reagerar. Är man lite hypokondriskt lagd och väldigt ängslig kan det bli för mycket men annars ska man vara observant på sin kropp. Professor Google skrämmer upp patienterna på grund av att det farligaste står först samtidigt som det är det minst sannolika, säger Petra Wintermeier.

Hon säger att folk är duktiga att söka för hudförändringar, mycket tror hon beror på att media skriver om det. Generellt tycker hon att de flesta enkelt skulle kunna undersöka sin kropp i samband med duschning.

– Det kan inte vara så svårt att göra och männen får ta sig i kragen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!