Gymnasieläraren Anna öppnar upp sitt hem i Polen

Flyktingar kan vila och ladda om batterierna i Vimmerbyläraren Anna Legnegårds lägenhet i Gdynia och inför att hon själv skulle åka ner gjorde lärarna på Vimmerby Gymnasium en mycket generös donation.

Anna Legnegård är lärare på Vimmerby Gymnasium,

Anna Legnegård är lärare på Vimmerby Gymnasium,

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2022-03-30 19:00

Anna Legnegård är för många en välkänd lärare på Vimmerby Gymnasium. Hon kommer ursprungligen från Polen där hon fortfarande har sin familj och släkt. Efter den enorma inströmningen av flyktingar från Ukraina har många polacker nu öppnat upp sina hem, även de som jobbar utomlands. En av dem är just Anna som har en lägenhet i Gdynia.

– Alla polacker som bor utomlands öppnar upp sina hem för dem som behöver landa någonstans tillfälligt. Många är slitna efter lång resa och behöver sova, duscha och få i sig lite mat innan de reser vidare, säger hon.

Med hjälp av familj och vänner som låser upp och håller uppsikt har hittills fem sällskap nyttjat Annas lägenhet.

– Alla ställer upp. Pensionärer undervisar i polska, företag anställer fast de inte behöver och kommunen söker själva upp flyktingar för att hjälpa dem med vad de behöver. 

Anna var själv nere nyligen för att se över sin bostad och lämna över ett bidrag från lärarna på Vimmerby Gymnasium.

– Lärarna här har samlat 17 000 kronor som jag kunde ta med mig till Polen och se till att de gick till behövande. De är helt fantastiska mina kollegor och jag är jättetacksam och glad för dem.

Anna berättar att i Polen finns redan flera byggnader som använts vid integration och som nu gjorts om för att kunna ta emot mellan 30 och 100 flyktingar per boende. Det var till ett utav de fattigare boendena som lärarnas donationer gick.

– De säger att Polen inte tagit emot flyktingar men det stämmer inte. Vi har tagit människor från Tjetjenien, Belarus och Ukraina under flera år då det inte betraktats som krig där. Vi har en annan plan för integration i Polen för vi vill inte skapa getton. Bostäderna är spridda i olika områden och dessa hus kom väl till pass nu och används som sovplatser för många fler.

Anna berättar vidare att i Polen försöker man ge arbete så fort det går till dem som kommer och många vill arbeta. Många i den äldre generationen i Polen var förr tvungna att lära sig ryska och det i kombination med att polska och ukrainska är som svenska och danska gör det hela enklare.

– Men de som inte kan jobba får 300 złoty i månaden (1 złoty motsvarar 2,21 svenska kronor, reds anm.), och alla barn får 500. En pension är ungefär 1200 zloty som jämförelse, säger Anna.

Flyktingboende i Gdynia
Flyktingboende i Gdynia
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!