Unga bilister i fokus för knarkspanare i Vimmerby

Bilförare i åldrarna 18-25 år utgör en speciell målgrupp när Polisen i Vimmerby spanar efter eventuella affärer inom den lokala narkotikahandeln. Det är dock inte alltid som lagens väktare hinner fram i tid för att stoppa överlåtelsen av narkotika.

Kommunpolis Håkan Karlsson och hans kollegor lägger ner mycket tid och resurser på att begränsa den lokala narkotikahandeln i Vimmerby kommun.

Kommunpolis Håkan Karlsson och hans kollegor lägger ner mycket tid och resurser på att begränsa den lokala narkotikahandeln i Vimmerby kommun.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-06-14 12:15

Uppgifter till Vimmerby Tidning gör gällande att ungdomar med Epa-traktorer ibland medverkar i lokala narkotikaaffärer genom att helt enkelt transportera diverse olika olagliga preparat från en plats till en annan i Vimmerby med omnejd.

Kommunpolis Håkan Karlsson säger sig emellertid inte känna till att den sortens narkotikahandel skulle vara speciellt utbredd i hans eget bevakningsområde.

– Det kanske finns någon enstaka Epa-traktor som sysslar med sådant men i de allra flesta fallen handlar det om bilförare som är mellan 18 och 25 år gamla. De personerna kör omkring i vanliga bilar. Alla är inte heller kurirer, det finns också vanliga brukare i de där bilarna. Dessutom går en laglig Epatraktor i omkring 30 kilometer i timmen så det är kanske inget fordon man tar till exempelvis till Linköping för att hämta grejer, säger kommunpolisen Karlsson.

Håkan Karlsson säger vidare att han och kollegorna i Vimmerby får regelbundna tips från uppmärksamma personer som anar att andra bilister har olika former av brott i sinnet.

– Senast i går kväll (måndag) fick vi in två tips i ett sådant ärende. Tyvärr är det inte alltid vi hinner dit i tid för att ta fast de misstänkta personerna, fortsätter kommunpolisen.

Vem eller vilka personer är det som ligger bakom den lokala narkotikahandeln inom Vimmerby kommun? Är det etablerade aktörer som kommer utifrån som tar in knarket och sedan håller sig på tryggt avstånd?

– Nej, det är lokala förmågor som bor häromkring. Det är i alla fall vår uppfattning, fortsätter Håkan Karlsson.

Hur vanligt är det med så kallade partydroger som exempelvis kokain i Vimmerby kommun?

– Just kokain och liknande droger förekommer inte i någon större utsträckning här. Vi befinner oss ju på den så kallade bondvischan och där är det oftast andra former av droger som gäller. Det är inte som i Stockholm, till exempel.

Kan du ge några konkreta exempel på de lokala drogerna som förekommer?

– På senare tid har vi sett en hel del fall av den nya nätdrogen kristall. Men det finns även en hel del tabletter i omlopp. Hasch är också väldigt vanligt förekommande här i Vimmerby, säger Håkan Karlsson om det lokala narkotikaläget.     

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!