Vimmerbypoliser mitt i mordutredning i Malmö

I fyra veckor har de jobbat med ett av de spektakulära morden i Malmö - "Sveriges Chicago".
Nu är Vimmerbypoliserna Linda Wulff och Tomas Kollin tillbaka i Vimmerby igen och de är inspirerade och många erfarenheter rikare.

Tillbaka vid patrullbilen i Vimmerby. Poliserna Linda Wulff och Tomas Kollin har upplevt några lärorika veckor i Malmö där de jobbat med en av de uppmärksammade mordutredningarna.

Tillbaka vid patrullbilen i Vimmerby. Poliserna Linda Wulff och Tomas Kollin har upplevt några lärorika veckor i Malmö där de jobbat med en av de uppmärksammade mordutredningarna.

Foto:

Vimmerby2012-03-07 07:07


- Det har varit mycket lärorikt att få jobba i ett så stort sammanhang och med så grova brott, sedan hoppas man att vi inte ska behöva använda kunskaperna här , säger de när de summerar veckorna i Malmö.
Linda Wulff och Tomas Kollin har arbetat i vad som benämnts som "Sveriges Chicago" i två omgångar om två veckor per omgång sedan rikspolischefen i början av året utsåg situationen i Malmö som "nationell händelse" efter alla mord de senaste månaderna.

8-10 mord
- Det rör sig om åtta eller tio mord, beroende på hur man räknar, säger Tomas Kollin.
"Nationell händelse" är extremt ovanligt och kan i digniteten närmast jämföras med Palmemordet eller polismorden i Malexander, även om begreppet inte förekom då.
- Det innebär att rikspolisstyrelsen tar över och pekar med hela handen.
- Sen har vi förstås bra stöd från vår chef som låtit oss åka, säger Linda Wulff.
Under tiden i Malmö har de i huvudsak jobbat med ett mord, det så kallade kafémordet, som inträffade den 20 december i fjol. En man sköts till döds av två maskerade män när han höll på reparationsarbeten i ett kafé på Falsterbogatan i centrala Malmö.

Knacka dörr och förhöra
Polisens teori är att mördarna egentligen tog fel på hantverkaren och kaféägaren som tros ha varit det egentliga målet.
Vimmerbypoliserna har i första hand fått arbeta med att leta efter information och uppgifter i mordområdet.
- Det har varit mycket dörrknackning, mycket förhör i butiker runt Möllevången för att höra om någon sett något. Vi har också gjort en del husrannsakningar mot speciella personer, säger de.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om