Vimmerbyprofilens hemliga lunch med världsstjärnan

I somras hade Vimmerbyprofilen och den tidigare landshövdingen Kristina Alsér en hemlig lunch med Kosovare Asllani, som är årets mottagare av Viktor Rydbergpriset.

Kristina Alsér har lyckats hemlighålla lunchen med världsstjärnan Kosovare Asllani på Astrid Lindgrens Näs sedan tidigt i somras.

Kristina Alsér har lyckats hemlighålla lunchen med världsstjärnan Kosovare Asllani på Astrid Lindgrens Näs sedan tidigt i somras.

Foto: Privat

Vimmerby2023-11-01 18:00

Fotbollsspelaren Kosovare Asllani är årets vinnare av Viktor Rydbergspriset. Det tillkännagavs av Smålands Akademi i tisdags. Men redan i somras hade Kristina Alsér en hemlig lunch med världsstjärnan.

– Det var superhemligt! Vi offentliggjorde det här priset först igår, vi ville inte att det skulle läcka, säger Kristina Alsér, som är ordförande i Smålands Akademi.

Och det har varit en utmaning att inte avslöja namnet.

– Min man har vetat om det men jag har ju barnbarn som är jättefotbollsintresserade, så det var inte så himla lätt. Jag vet att de gärna hade varit med på den där lunchen, säger Kristina.

Man valde att ha lunchen på Astrid Lindgrens Näs en tidpunkt på dagen när det inte var så mycket folk. Trots det tror Kristina att flera kände igen fotbollsstjärnan.

– Det var det nog, men jag tror inte att man kopplade ihop det på det sättet, med tanke på att Vimmerby också är hennes barndomsstad.

Kristina är glad över att Kosovare lyckades komma till Vimmerby.

– Vi vet ju alla att hon har ett otroligt tight schema. Jag fick kontakt med hennes manager och med Kosse själv på försommaren, så vi bokade in en sommarlunch.

 

Under lunchen fick de möjlighet att prata om frågorna som Kosovare brinner för och som ligger till grund för nomineringen.

– Vi hade en fantastisk lunch. Alltså, vilken tjej! En riktig powerkvinna, så mycket energi och mod. Jag tycker det går igenom rutan också när man ser henne, säger Kristina Alsér.

Smålands Akademi delar ut sex olika priser varje år.

– Jag nominerade Kosse till Victor Rydbergpriset.

 

Det var ett antal nomineringar från övriga ledamöter och allmänheten. De 18 ledamöternas val föll på “Kosse”.

– Hon berättade att det handlar om fotbollen, men man kommer nästan alltid in på de här frågorna. Det är fortfarande väldigt stor skillnad mellan män och kvinnors förutsättningar på fotbollsplanen. Att våga stå upp för det är jättemodigt och väldigt viktigt, säger Kristina.

Kosovare är som enda svensk ambassadör med i Laureus stiftelse, med Nelson Mandela som beskyddare, som lyfter orättvisor och ojämlikhet. När Kristina Alsér träffade henne i somras skulle hon till London några dagar senare i just det syftet.

– Hon använder idrotten som hävstång för att lyfta de här frågorna.

– Kosse spelar ju fotboll, så nu håller vi tummarna att hennes mamma kan vara med och ta emot hennes pris i Växjö 11 november.

Fotbollsspelaren Kosovare Asllani är årets mottagare av Victor Rydbergpriset som delas ut av Smålands Akademi.
Fotbollsspelaren Kosovare Asllani är årets mottagare av Victor Rydbergpriset som delas ut av Smålands Akademi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!