Ingo lever ut sin pojkdröm: "Jag älskar krom"

I en plåtbyggnad vid Västra Tullen huserade Lloyd Eriksson länge med sin antikhandel. Numera rymmer lokalen andra gamla föremål, nämligen Ingemar "Ingo" Johanssons unika bilsamling.

Med sin samling amerikanska bilar lever Ingemar "Ingo" Johansson ut sin pojkdröm.

Med sin samling amerikanska bilar lever Ingemar "Ingo" Johansson ut sin pojkdröm.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2023-10-03 20:00

Kanske har du någon gång passerat lokalen vid Västra Tullen och undrat över alla kromade amerikanare som skymtas i skyltfönstret? Både de och lokalen, som i dagsläget används till privat bilförvaring, ägs av mångsysslaren Ingo Johansson.

– Jag vet faktiskt inte exakt hur många jag har, men det är betydligt fler än de som står här, säger han.

undefined
Exakt hur många gamla snygga bilar som Ingo äger vet han knappt själv, men det är ett helt gäng.

Johansson tar Vimmerby Tidning på en visningsrunda bland Edsels och Buick, pickups och cabbar. Den kunskap han besitter om varje bil är alldeles för stor för en glad amatör att ta in, men det är fascinerande att höra honom berätta.

– Intresset för gamla bilar har alltid funnits där, men jag har inte alltid haft möjlighet att leva ut det på det här sättet.

Rent ekonomiskt menar du?

– Ja, precis. Det gick ju inte direkt att köpa bilar på det här sättet när jag var väldigt ung.

undefined
Hudson Hornet är en bilmodell som förekommer i Pixars animerade film "Bilar" där racerbilen Blixten McQueen har huvudrollen. Bilen förknippas av många med NASCAR.

Men sedan dess har tiderna förändrats, och idag har Ingo Johansson andra möjligheter att leva ut sin dröm. Han är en framgångsrik företagare och fastighetsägare, som sysslar med lite allt möjligt inom ramen för sitt arbetsliv. De gamla amerikanarna är mest en hobby som kommer vid sidan av allt annat.

– Det enda som skiljer barns leksaker från vuxnas är ju egentligen priset.

Du köper amerikanska bilar lite som en annan köper lösgodis?

– Det gör jag väl inte riktigt, men det blir då och då.

undefined
"Edseln kom med massa häftiga grejer som inte fanns på andra bilar", säger Johansson. På bilden syns dess unika tryckknappsautomat med knapparna i rattcentrum.

Medan vi strosar runt i lokalen stannar Johansson till vid en ljus Edsel för att berätta om dess unika tryckknappsautomat med knapparna i rattcentrum och snurrande hastighetsvisare. Han pekar ut omklädd inredning på vissa bilar och originaldetaljer på andra. Det är lite som att gå bredvid ett levande uppslagsverk, när det kommer till motororienterade frågor.

– Här har du en av muskelbilarna som hör till de mest eftertraktade. Det är en Dodge Charger 68 med en stor 440-motor, så det är nog mångas drömbil, säger han och pekar.

undefined
Sin turkosaktiga pickup köpte Ingo Johansson mycket på grund av den här skylten som sitter i bak. Den med mest leksaker vinner.

Vilken är din drömbil?

– Jag vet inte om jag har någon längre. Nu köpte jag en i förra veckan, en Cadillac 57, som jag hade jag varit ute efter länge. Redan för två år sedan försökte jag köpa den, men då ringde jag lite försent och missade den med 10 minuter.

Den äldsta bilen som Johansson äger är också en Cadillac, en Sedanette från 1946. När vi är på besök putsas den till i verkstaden för att vara med på ett stundande bröllop, så ibland kommer hans glansiga "leksakssamling" faktiskt till användning.

– Jag älskar krom!

En ljusblå Buick Limited från Johanssons kollektion.
En ljusblå Buick Limited från Johanssons kollektion.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!