Allt fler unga använder e-cigaretter och vitt snus

Region Kalmar varnar nu för att användningen av e-cigaretter och vitt snuns ökat markant hos ungdomar.
Region Kalmar varnar nu för att användningen av e-cigaretter och vitt snuns ökat markant hos ungdomar.

En ökad användning med 100 procent. Region Kalmar varnar om att användningen av vitt snus och e-cigaretter ökar lavinartat bland unga i länet. Även i Vimmerby märks den nya trenden av. "Det är ett oroväckande problem", menar Josephine Svensson, rektor på Astrid Lindgrens skola.

Vimmerby 19 oktober 2023 12:03

Varje år gör regionen en undersökning bland högstadieeleverna i länet. I den senaste är en trend tydlig. Användningen av e-cigaretter och vitt snus har skjutit i höjden. 

– Tobaksindustrin som består av vinstdrivande företag är väldigt smarta och har tagit fram ett helt nytt sortiment med snygga färgglada förpackningar, goda smaker, influensers som gör reklam till ett värde av miljoner. En helt ny marknad som fångar en helt ny målgrupp, främst barn och unga. Och i och med det har användningen ökar lavinartat, skriver Ann Fyrkman, Klinikchef på Folktandvårdens Folkhälsoklinik. 

undefined
"Nikotin är ett extremt beroendeframkallande nervgift som påverkar hjärnan. Särskilt i unga år eftersom hjärnan inte är färdigutvecklad förrän runt 25 års ålder. Så det är ett allvarligt samhällsproblem", menar Ann Fyrkman.

Enligt regionen har e-cigaretter ökat med 100 procent på två år och vitt snus med 94 procent. 

– Det är en häpnadsväckande och samtidigt skrämmande utveckling. Vitt snus och e-cigaretter verkar harmlösa men innehåller ofta mycket högre doser av nikotin, mer än i brunt snus och vanliga cigaretter, skriver Ann Fyrkman och berättar att det finns flera risker.

– Det blir svårare att sluta med allt som det innebär. Produkterna är inte heller harmlösa som marknadsföring vill få det att se ut utan innehåller ämnen som skadar och orsakar följdsjukdomar, ibland med dödlig utgång. Nikotinet skadar hjärnan och risken för exempelvis psykisk ohälsa och koncentrationssvårigheter ökar. Dessutom blir hjärnan mer mottaglig för alkohol och andra typer av droger.

undefined
"Rökningen är nere på historiskt låga nivåer, och i samband med det utvecklade tobaksindustrin nya nikotinprodukter som vitt snus och e-cigaretter, för att kunna hålla kvar de som ville sluta röka men också locka till sig nya nikotinister. Det vita snuset upplevs fräschare och hälsosammare än det bruna eftersom det är vitt och kallas tobaksfritt", skriver Ann Fyrkman.

Även i Vimmerby syns en ökad användning av produkterna. En av dem som lagt märke till det är rektor Josephine Svensson på AL-skolan. 

 – Vi ser att det har ökat här på skolan. Vi pratar ganska mycket om detta på våra föräldramöten och även direkt med eleverna. Den största ökningen ser vi av e-cigaretter. De är lite svårare att upptäcka för att det luktar inte riktigt tobak. Så för att komma åt det vittjar vi skåp rätt ofta och försöker förhindra att det sker på skoltid. Hittar vi något omhändertar vi det, säger hon och berättar att vårdnadshavare i de fallen alltid kontaktas. 

– Jag kan se att det förekommer mer och oftare än vad vi har möjlighet att omhänderta. Det är mycket kämpande kring det. Många gånger vet inte vårdnadshavarna om det heller. 

undefined
"Finns det misstanke så kollar vi igenom skåp och omhändertar om vi hittar något. Det är bra i förebyggande syfte också för e-cigaretter och annan tobak kostar pengar och ungdomarna vill inte bli av med sina grejer. Det leder i långt och mycket till att man har mindre sådana här saker i skolan även om det är långt ifrån att vi kommer åt det ordentligt. Men vi kämpar", berättar Josephine Svensson.

Är era åtgärder tillräckliga för att komma åt problemet?

– Just nu tänker jag att våra insatser är tillräckliga då vi gör mycket. Men jag upplever att det är ett oroväckande problem. Vi har blivit bättre på att upplysa om det men har inte hunnit med i samma takt som produkterna har ökat och framställts som mer godisliknade än hälsofarliga. Så vi är inte i fas med utvecklingen men jobbar på bra med att försöka få ut information. 

Enligt Ann Fyrkman är just information en av delarna till att bekämpa trenden. 

– Det är dags att rikta om strålkastarna från tobak och fokuserar mer på nikotinet. Alla vuxna och hela samhället behöver få utökad kunskap och kännedom. Det är inte lätt varken som förälder eller annan vuxen idag att hänga med. Samhället behöver ta den fakta och forskning som finns om nikotin på allvar och sprida den. Barnkonventionen är lag idag och som det är just nu skyddas inte barn och unga från dessa produkter i tillräckligt stor utsträckning. Det finns även en tobakskonvention som inte många känner till där man flyttar fokus från individens livsstil till samhällets ansvar. Det skulle nog ge störst effekt om det gick att få till på ett bra sätt.

undefined
"Vi har en tobaksfri skoltid. Sedan får man som rektor enligt skollagen omhänderta farliga föremål. Det händer att vi omhändertar vitt snus, e-cigaretter och andra former av tobak. Då blir det alltiid kontakt med vårdnadshavare", säger Josephine Svensson .
Tobaksanvändning

Totalt ska 16,9 procent av ungdomarna i årskurs 7-9 i länet uppgett att de använt sig av tobak läsåret 2022 till 2023.16,2 procent i Vimmerby, 22,3 procent i Hultsfred och 18,1 procent i Västervik. 

– Det är en marginell skillnad i användning från föregående läsår. Den stora skillnaden är skiftet av produkter då vanliga cigaretter och det bruna snuset är nere på historiskt långa nivåer och har ersatts med vitt, så kallat tobaksfritt snus och olika former av e-cigaretter, skriver Ann Fyrkman. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa