Varje år gör regionen en undersökning bland högstadieeleverna i länet. I den senaste är en trend tydlig. Användningen av e-cigaretter och vitt snus har skjutit i höjden.
– Tobaksindustrin som består av vinstdrivande företag är väldigt smarta och har tagit fram ett helt nytt sortiment med snygga färgglada förpackningar, goda smaker, influensers som gör reklam till ett värde av miljoner. En helt ny marknad som fångar en helt ny målgrupp, främst barn och unga. Och i och med det har användningen ökar lavinartat, skriver Ann Fyrkman, Klinikchef på Folktandvårdens Folkhälsoklinik.
Enligt regionen har e-cigaretter ökat med 100 procent på två år och vitt snus med 94 procent.
– Det är en häpnadsväckande och samtidigt skrämmande utveckling. Vitt snus och e-cigaretter verkar harmlösa men innehåller ofta mycket högre doser av nikotin, mer än i brunt snus och vanliga cigaretter, skriver Ann Fyrkman och berättar att det finns flera risker.
– Det blir svårare att sluta med allt som det innebär. Produkterna är inte heller harmlösa som marknadsföring vill få det att se ut utan innehåller ämnen som skadar och orsakar följdsjukdomar, ibland med dödlig utgång. Nikotinet skadar hjärnan och risken för exempelvis psykisk ohälsa och koncentrationssvårigheter ökar. Dessutom blir hjärnan mer mottaglig för alkohol och andra typer av droger.
Även i Vimmerby syns en ökad användning av produkterna. En av dem som lagt märke till det är rektor Josephine Svensson på AL-skolan.
– Vi ser att det har ökat här på skolan. Vi pratar ganska mycket om detta på våra föräldramöten och även direkt med eleverna. Den största ökningen ser vi av e-cigaretter. De är lite svårare att upptäcka för att det luktar inte riktigt tobak. Så för att komma åt det vittjar vi skåp rätt ofta och försöker förhindra att det sker på skoltid. Hittar vi något omhändertar vi det, säger hon och berättar att vårdnadshavare i de fallen alltid kontaktas.
– Jag kan se att det förekommer mer och oftare än vad vi har möjlighet att omhänderta. Det är mycket kämpande kring det. Många gånger vet inte vårdnadshavarna om det heller.
Är era åtgärder tillräckliga för att komma åt problemet?
– Just nu tänker jag att våra insatser är tillräckliga då vi gör mycket. Men jag upplever att det är ett oroväckande problem. Vi har blivit bättre på att upplysa om det men har inte hunnit med i samma takt som produkterna har ökat och framställts som mer godisliknade än hälsofarliga. Så vi är inte i fas med utvecklingen men jobbar på bra med att försöka få ut information.
Enligt Ann Fyrkman är just information en av delarna till att bekämpa trenden.
– Det är dags att rikta om strålkastarna från tobak och fokuserar mer på nikotinet. Alla vuxna och hela samhället behöver få utökad kunskap och kännedom. Det är inte lätt varken som förälder eller annan vuxen idag att hänga med. Samhället behöver ta den fakta och forskning som finns om nikotin på allvar och sprida den. Barnkonventionen är lag idag och som det är just nu skyddas inte barn och unga från dessa produkter i tillräckligt stor utsträckning. Det finns även en tobakskonvention som inte många känner till där man flyttar fokus från individens livsstil till samhällets ansvar. Det skulle nog ge störst effekt om det gick att få till på ett bra sätt.