Vimmerbyresenärer om tågets framtid

För resenärer från Vimmerby som ska vidare till Stockholm innebär beskedet om Ostlänken fler byten och krångligare resa.

Thomas och Jesper Alm är bekymrade över det komplicerade bytet i Linköping.

Thomas och Jesper Alm är bekymrade över det komplicerade bytet i Linköping.

Foto: Vimmerby Tidning

Vimmerby2023-06-30 17:30

I veckan kom besked om att det inte blir en direktanslutning mellan tågbanorna i Linköping. Den nya tågstationen som sammankopplar Ostlänken med Södra stambanan kommer ligga strax norr om nuvarande resecentrum. Stångedals- och Tjustbanan kommer å andra sidan ha sitt slutstopp i Tannefors, ett industriområde strax öster om stadskärnan. Mellan stationerna är det flera kilometer. Det kommer dras en bussförbindelse mellan Tannefors och den nya tågstationen.

Beskedet innebär ytterligare ett byte och eventuellt förlängd restid för resenärer från Vimmerby, ett hårt slag mot regionen som kallats “döden för vårt län” av regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S).
 

undefined
Thomas och Jesper Alm är bekymrade över det komplicerade bytet i Linköping.


Jesper Alm står och väntar på tåget till Linköping med pappa Thomas.

– Ska man ha två olika stationer kommer det väl bli ganska problematiskt, säger Jesper.

– Jag åker ju väldigt sällan, men Jesper åker ju en del och visst knölar det till det lite. Det är ju inte alltid det går i tid härifrån, och Stockholmstågen kommer ju inte stå och vänta in. Det blir ju bökigt, säger Thomas.
 

undefined
Jens Fellke åker ofta till Stockholm och tycker att man ska kunna byta till Ostlänken på samma tågstation.


Jens Fellke är en frekvent Stockholmsresenär.

– Jag tycker det låter knäppt, man ska kunna byta i Linköping. Jag åker till Stockholm mycket, så det blir ju bökigt att ta sig ut till Tannefors.
 

undefined
Frida Holmberg tror inte hon hade tagit tåget med dottern från Karlstad till Vimmerby om det hade varit fler byten på vägen.


Frida Holmberg har åkt hit från Karlstad med dottern för att gå på Astrid Lindgrens Värld.

– När vi åkte ner hit var det väldigt många byten. Vi åkte från Värmland och då kom vi med Östgötapendeln till Linköping och hade sju minuter på oss att byta. Jag tänkte att om det går vägen så sparar man en timme istället för att åka till Nässjö och ta bussen. Nu när vi åker tillbaka så är det bara byte i Linköping och Stockholm, men om det hade varit mer än så tror jag vi hade ställt in helt och hållet. Nu är min dotter jättelätt att resa med och vi har rest jättemycket, men varje byte är ju ett extra moment.
 

undefined
Carl-Johan Ceder bor i Stockholm och har sommarställe i Vimmerby men tror inte planerna kommer påverka honom så mycket.


Carl-Johan Ceder bor just nu i Stockholm, men kommer ifrån Kisa. Han har sommarställe i Vimmerby men tror inte planerna kommer påverka honom så mycket.

– Det är så sällan jag åker så det blir nog inte något jätteproblem för mig. Jag tror att förr eller senare så kommer centralstationen att flyttas till Tannefors. Men det är ett flygfält och lite grejer i vägen som kanske kan ställa till det. De som planerar sånt brukar ha lite koll på saker och ting, det läggs inte ute i ingenmansland utan det måste finnas bra argument och tankar för att man lägger det där man lägger det.

Resenärer tycker till om Ostlänken
Resenärer tycker till om Ostlänken
Karta: Tannefors
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!