Vimmerbys Barnpiloter 2016: "Alla ska känna till Barnkonventionen"

Barn, vuxna och politiker i Vimmerby ska få veta massor om Barnkonventionen. Det ska nio engagerade Barnpiloter se till, i ett nystartat projekt som pågår under 2016.
- Det känns väldigt viktigt. Barn måste få mer inflytande och bli lyssnade på, säger Mathilda Jacobsson, en av piloterna.

Daniel Walker, Meriam Hanno, Chelsea Chepkosgei, Emmie Nestor och Mathilda Jacobsson är några av Barnpiloterna i Vimmerby.  Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Daniel Walker, Meriam Hanno, Chelsea Chepkosgei, Emmie Nestor och Mathilda Jacobsson är några av Barnpiloterna i Vimmerby. Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Foto:

Vimmerby2016-03-14 09:01


Barnpiloterna har funnits tidigare i Vimmerby, som ett kommunalt sommarjobb där ungdomar har arbetat med att bland annat utveckla Barnkonventionsspåret vid VOK-stugan och hållit i en del aktiviteter på Sommarkollot i Stjärnevik.

Nu har idén vuxit till något större.

- Vimmerbys Globträd fyller tio år i år, så vi ville göra detta med barnpiloter som ett helårsprojekt under 2016. Vi sökte bidrag och fick stöd från Sparbanksstiftelsen Vimmerby och Skandias Idéer för Livet, och det gjorde det möjligt att genomföra projektet, säger Peter Knutsson, fritidsledare på Fabriken.

Syftet är att sprida kunskap och information om Barnkonventionen.

Men hur det ska göras, och vad projektet ska innehålla, är upp till ungdomarna själva att vara med om att utveckla och bestämma.

Nio ungdomar från nian och ettan och tvåan på gymnasiet i Vimmerby har valts ut. De har gått en utbildning i grunderna i Barnkonventionen, som Rädda Barnen höll i och har nyligen varit på en kickoff i Solna.

- Vi har pratat en del om vad vi vill göra, och kommer att fortsätta träffas ofta för att planera mera - vi vill göra mycket.

Deras tankar innefattar allt från att leka med barn på rasterna i skolorna till att utbilda och påverka politiker till att sätta barn och ungdomar i främsta rummet enligt artikel tre i Barnkonventionen.

Läs mer i måndagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om