Vimmerbys historia blir levande igen

Artonhundratalets Vimmerby är temat som Komedianternas levande stadsvandringar får i sommar.- Ett spännande århundrade då det hände väldigt mycket, säger Maja Westberg Enqvist, regissör.

Vimmerby2012-06-26 06:12


För tredje sommaren leder skådespelarna i Komedianterna Vimmerbybor och besökande turister på en vandring runt i staden där historiens vingslag får hjälp på traven.
I år har man valt att fokusera på tiden från 1850 till sekelskiftet. En dynamisk tid, präglad av stora omvälvande förändringar.
- Emigrationen till Amerika, industrialismens framväxt, helt nya yrken - det hände väldigt mycket, säger Maja Westberg Enqvist.

Ovanligt många
Stadsvandringarna kommer bland annat att visa det nya Vimmerby som vuxit fram efter storbränderna, ett Vimmerby som fått såväl nytt Rådhus som Stadshotell. Och man kommer att få möta flera gamla Vimmerbybor.
- Anna Lovisa Skyldt, som drabbades av ett tragiskt öde, unge Hugo Hammarskjöld - men också fiktiva personer som en barnmorska och en tandläkare som tyvärr verkar utan licens... Man träffar också på gamla bekanta som Kryck-Lôtta och Lort-Stina.
Vandringen rymmer såväl förlossningar som mord, så det lär inte saknas dramatik. Årets skådespelarensemble är också ovanligt stor, både vad gäller antalet personer som åldersmässig spännvidd, från nioårsåldern och uppåt.
- Det är både gamla och nya Komedianter och det är betydligt fler människor i rörelse. Det ger mera liv åt stadsbilden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om