Vimmerbys mest fängslande lokal – men var det häkte?

Har de tjocka väggarna i källaren på Stora Torget 2 hört fångars djupa suckar? ”Vi har inte riktigt kommit fram till bevis för att det varit häkte”, säger Richard Edlund, antikvarie på Kalmar läns museum.

Vivi Möller har hyrt butikslokalen med häktet som guldkant i nära 30 år. "Man fylls av nyfikenhet och medkänsla när man står här inne", säger hon.

Vivi Möller har hyrt butikslokalen med häktet som guldkant i nära 30 år. "Man fylls av nyfikenhet och medkänsla när man står här inne", säger hon.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2020-12-27 07:00

När Vivi Möller i höstas slog igen sin butik Rosenkransen stängdes också dörren till ett krypin som hyrts ut för sammankomster med historiens vingslag som krydda.

– När jag tog över lokalen för 29 år sedan var rummet igenbommat. Men jag fick öppna upp och såg direkt potentialen, säger hon.

Att lokalen varit häkte är så fast förankrat att det nästan är sant. Men bara nästan. Byggnadsantikvarie Richard Edlund, länsmuseet i Kalmar, har varit på plats i den fängslande lokalen. Han är försiktig.

– Det är synd att förstöra en bra historia, men vi har för lite fakta för att komma fram till bevis. Vi har alltså inga belägg för att det varit häkte, men det kan ha varit det.

undefined
På fotot från 1836 finns huset med - det ljusa huset i mitten av bilden. Bortom det ligger rådhuset.

I Oskar Blombergs bok ”Vimmerby stads historia” kan man läsa att rådman Zacharias Wimmermarck 1753 ägde fastigheten, som sedan bebotts av ett myller av änkor, garvarmästare, trumslagare, mössmakare, furirer och fläskhandlare. Runt 1920 köpte apotekare Hoffstedt huset och flyttade in med fru, sju barn och apoteksrörelse. Det var under den epoken den senare världsberömda Astrid Ericsson från Näs singlade slant med sina kamrater om hon skulle prova en brandlina från fjärde våningen. Hon skulle. Och dråsade i gatan.

Men varför sägs det då att det varit ett häkte här? Richard Edlund radar upp flera skäl:

– Rådhuset ligger alldeles intill, och det var ett tingshus på tomten bredvid från 1800-talets mitt. En anledning är naturligtvis att man lagt pengar på tjocka murar, som inte är vanligt för Vimmerby, bortsett från stadshotellets källare. Jag tycker man ska lämna det väldigt öppet och ändå ta uppgiften på allvar.

undefined
"Jag såg potentialen i lokalen, och hoppas förstås att det kommer en ny hyresgäst som vill fortsätta", säger Vivi Möller.

Fastighetsägaren hoppas hitta en passande hyresgäst till den nu lediga lokalen.

– Det bästa vore om någon tar över hela paketet, att dela av häktesdelen från butikslokalen är ingen bra lösning. Lokalen passar för uthyrning, det är en mysig samlingslokal, säger Niklas Andersson på Fogelvik Fastigheter.

Tidigare butikslokaler i fastigheten har gjorts om till lägenheter. 

– Det är inte aktuellt i nuläget, men hittar vi ingen intressent får vi se.

Häkte eller ej. För Vivi Möller och många andra har lokalen varit en plats där fantasin kan segla iväg.

– Det väcker en nyfikenhet. Man fylls av medkänsla och undrar vad som hänt här inne. Känsla finns det i alla fall, säger Vivi.

De tjocka väggarna skvallrar om att det lagts både energi och pengar på källaren. "Jag tror knappast man byggde så här dyrt för att förvara potatis inne i Vimmerby", säger Richard Edlund.
De tjocka väggarna skvallrar om att det lagts både energi och pengar på källaren. "Jag tror knappast man byggde så här dyrt för att förvara potatis inne i Vimmerby", säger Richard Edlund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!