Rekordsäsong hotas av svår personalbrist

Vimmerby Turistbyrå har goda förhoppningar om en ny rekordsäsong. Samtidigt brottas besöksnäringen i trakten med svåra personalproblem.

Robert Soowik, Smålandsbyn, saknar personal inför högsäsongen.

Robert Soowik, Smålandsbyn, saknar personal inför högsäsongen.

Foto: Markus Danielsson

Vimmerby2022-05-26 06:00

Smålandsbyn i Vimmerby står beredd att inleda den tjugosjunde högsäsongen sedan starten. Förberedelserna för ägarfamiljen Soowik är dock långt ifrån optimala. När Vimmerby Tidning når Robert Soowik berättar han att verksamheten ännu inte har lyckats hitta tillräckligt med personal inför sommaren.
– Jag annonserade nyligen efter personal för 3000 kronor men jag fick inte in ett enda svar, säger han om den personalbrist som gäller för områdena frukost och reception.
Vad händer om ni inte lyckas lösa det här problemet innan högsäsongen?
– Då blir det till att jobba ännu mer för oss inom familjen. Vi får helt enkelt jobba häcken av oss för att det ska funka.

undefined
Robert Soowik, Smålandsbyn, saknar personal inför högsäsongen.

Robert Soowik tror att den akuta personalbristen bottnar i coronapandemins härjningar.
– Många blev nog rädda för att jobba inom besöksnäringen när pandemin kom. Jag tror att många valde att börja jobba inom andra branscher istället och det är därför det ser som det gör nu för vår del.


Smålandsbyn har under årens lopp alltid vänt sig till Vimmerbys ungdomar när det gäller rekryteringen av sommarpersonal. Nu öppnar Robert Soowik upp för att eventuellt anställa lite äldre personer.
Låt oss säga att en 42-åring söker jobbet, hur tänker ni då?
– I första hand vill vi gynna lokala ungdomar mellan 18-24 år, men om det nu inte går att få tag i det får vi kanske göra ett omtag och titta på andra åldrar.

Simon Sauma driver Royal Café & Bistro i Vimmerby samt Mr Burger på samma ort.  Han håller med Robert Soowik om att det råder en akut brist på arbetskraft.
– Okunnig personal är det gott om men kunnig personal finns inte att få tag på. Jag behöver både kockar och servitörer. Som läget är nu blir det ofta arbetsdagar på 16,17 timmar. Det enda rätta är att flytta hit sängen och sova i restaurangen. Det gör jag nu.

Även Vimmerby Turistbyrå saknar personal.
– Vi behöver ytterligare en turistinformatör. Om vi inte lyckas lösa det kan det innebära att vi får dra ner lite på öppettiderna för helgerna, säger Piroska Kallay, turistbyråansvarig i Vimmerby kommun.
Hon ser dock positivt på läget och menar att det finns tecken på att sommaren 2022 kan bli lika bra som rekordåret 2019.
– Vi var nyligen på Skansen för att marknadsföra Vimmerby kommun inför sommaren. Då var det oväntat många besökare som berättade att de redan hade bokat resor hit i sommar. Det kändes jätteskönt att höra, säger Piroska Kallay.

Simon Sauma är i akut behov av personal till sin restaurang.
Simon Sauma är i akut behov av personal till sin restaurang.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!