Nya skyltar visar vägen till parkeringen: "Vi har fått klagomål"

Parkering Storken, Stinsen och Lokföraren är skyltar som den här veckan har satts upp på parkeringsplatser i södra Vimmerby. "Det är billigare att sätta upp skyltar än att bygga ut fler parkeringar, säger Maria Åkerö, trafikingenjör.

Maria Åkerö hoppas det ska bli lättare att hitta till parkeringarna med de nya skyltarna. "Lokföraren" är parkeringarna invid resecentrum och Vimmerby vandrarhem.

Maria Åkerö hoppas det ska bli lättare att hitta till parkeringarna med de nya skyltarna. "Lokföraren" är parkeringarna invid resecentrum och Vimmerby vandrarhem.

Foto: Maria Fabien

Vimmerby2024-08-09 19:00
undefined
Ny parkeringsskylt med namnet Stinsen visar parkeringsytan vid Resecentrum.

 

undefined
Maria Åkerö hoppas det ska bli lättare att hitta till parkeringarna med de nya skyltarna. "Lokföraren" är parkeringarna invid resecentrum och Vimmerby vandrarhem.

 

undefined
Enligt turistbyrån underlättar det att hänvisa till parkeringar när skyltarna kommit upp. Här är en ny skylt som satts upp i närheten av korsningen vid järnvägsöverfarten bakom Ica Supermarket.

 

undefined
Tre parkeringar har fått sina namnskyltar. De som saknar skyltar är parkeringarna Malmen och Rosenhill.

Varför har ni satt upp namnskyltar på parkeringsplatserna?

– Kommunen fick klagomål både från allmänheten och turister om att det var svårt att hitta parkeringsplatser och politikerna tyckte att det fanns all anledning att vidta åtgärder, säger Maria Åkerö.

Det resulterade i ett investeringsobjekt, Parkering i Vimmerby tätort. Förra året byggde man ut parkeringen vid Rosenhill. Men detta året har fokus varit att förbättra informationen genom att sätta upp skyltar.

– Det är billigare att sätta upp skyltar för parkeringsledning än att bygga ut fler parkeringar, säger Maria Åkerö, trafikingenjör.

Vad är parkeringsledning för något?

– Det är när man skyltar från alla infarter till en stad för att leda trafiken till parkeringsplatser. Vi har idag fått upp skyltar som leder bilister hela vägen från Södra Ringvägen till parkeringen Storken vid Stångågatan. Målet är att skapa parkeringsledning till alla centrala parkeringsplatser i Vimmerby, säger Maria Åkerö.

Var har namnen Storken, Stinsen och Lokföraren kommit ifrån?

– Parkeringarna har samma namn som de fastigheter som ligger vid parkeringen. Nu hoppas vi att invånarna, men framför allt turister lättare ska kunna hitta till våra centrala parkeringsplatser, säger Maria Åkerö.

undefined
Bilen tryggt parkerad vid kyrkan. Greta 5 år servar till mamma Hanna Olander. Pappa Roger och storasyster Vilma, 9 år ser på. "Jag tycker P-skiva är bra. Det är så rörigt med alla parkeringssappar", säger Hanna Olander.

Det pågår en intensiv pingismatch på torget i Vimmerby. Familjen Olander från Halmstad har varit på ALV i två dagar och nu avslutar de med en tur inne i Vimmerby.

– Det fanns en informationstavla vid ALV som upplyste att det är bra att ha en P-skiva när man ska parkera i Vimmerby. Vi hittade en plats på gatan vid kyrkan. Det var inga problem, säger Roger Olander. 

Hans fru Hanna Olander inflikar.

– Nu kom vi direkt från ALV idag. Jag tycker P-skiva är bra. Det är så rörigt med alla parkeringssappar, säger Hanna Olander.

undefined
Maria Åkerö berättar att namnen kommer från de fastigheter som ligger vid parkeringen.

Någon som kan hålla med om det är Klas Svensson, samhällsbyggnadschef, som har koll på budgeten för de nya parkeringsskyltarna.

Vad har de nya skyltarna kostat?

– Det har varit en beskedlig kostnad på 35.000 kronor. Vi har själv monterat dem. Det är inga stora utgifter, säger Klas Svensson.

De har diskuterat att sätta upp digitala skyltar, men det blev för kostsamt. Nu ska de göra en utvärdering och se om det kommer ge någon effekt med den nya skyltningen. Hela budgeten 2024 är en miljon som inkluderar alla åtgärder kopplade till parkering. Prognosen är att det i år kommer att kosta sammanlagt 750.000 kronor.

Är det besvärligt med parkeringsappar?

– Vem tycker inte det är krångligt med alla parkeringsappar? Det är hela tiden olika varianter. Om man är i Kalmar är det en sort och när man är i Stockholm en annan. Nu hoppas vi att det ska underlätta för alla som kommer utifrån med den nya skyltningen för att hitta en lättillgänglig parkering, säger Klas Svensson.

undefined
Alexandra Jonasson på turistbyrån delar ut många P-skivor varje dag.

På turistbyrån är det framför allt frågor gällande längre parkering för husvagnar som dyker upp.

– Det är ont om platser för husvagnar främst. Men de flesta frågorna gäller P-skiva. Idag kör en mängd turister runt med kommunens logga efter att ha hämtat en P-skiva hos oss, säger Alexandra Jonasson.

Alexandra Jonasson och hennes kollegor hade sett skylten Storken och undrat. 

– Det är jättebra att det finns namn för det underlättar när vi ska informera om var de stora parkeringsplatserna finns, säger Alexandra Jonasson.

Det är oklart när skyltarna för P-Malmen och P-Rosenhill är klara.

Hitta till parkeringarna

I de centrala delarna av Vimmerby finns det 500 allmänna parkeringsplatser och 500 privata. På kommunens hemsida är de allmänna parkeringsplatserna namngivna, men det har saknats namnskyltar vid själva parkeringarna.

Det är oklart när skyltarna för P-Malmen och P-Rosenhill är klara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!