Orterna där flyktingbarnen ska gå i skola

Vimmerby kommun förbereder sig för att ta emot flyktingar från Ukraina. Men förutom bostäder ska även skola och barnomsorg iordningställas. I det arbetet är i dagsläget två orter i fokus.

Ola Karlsson är förvaltningschef.

Ola Karlsson är förvaltningschef.

Foto: Ellinor Harrysson

Vimmerby2022-03-11 11:00

På flera håll förbereder man sig nu för att möta flyktingar från Ukraina och ge dem en fungerande vardag. En viktig bit i det pusslet är skola och barnomsorg för alla de barn som flytt kriget. I Vimmerby kommun är hjulet redan i rullning även om man i nuläget inte riktigt vet förutsättningarna.

– Planerings- och föreberedelsearbetet har varit igång hela veckan. Sen är det är en utmaning och svårighet att vi inte vet var de kommer att bo så där har vi nu fått utgå från våra erfarenheter från 2014/2015, säger Ola Karlsson, skolchef vid Barn- och utbildningsförvaltningen.

Vilka orter skulle det innebär?

– Det är Storebro och tätorten Vimmerby som vi utgår ifrån just nu och tänker att det kommer vara ett liknande mönster som tidigare men vi vet egentligen inte.

Vilka förberedelser gör ni nu?

– Vi har kopplat in fastighetsavdelningen och samhällsbyggnadsenheten för att titta på lokaler för mottagningsenheter på orter där vi tror det är troligt att vi kommer se det största antalen. Rektorerna har också börjat förbereda rekryteringen för att öka bemanningen så det kommer inom kort komma ut annonser som är "under förutsättning att". Så att man egentligen genomför rekryteringsprocessen men kanske inte anställer i nuläget men att det finns personer redo att gå in med kort varsel. Det är vad vi gör i nuläget för att korta de här processerna när det väl händer, säger Karlsson.

"Vi har inga indikationer ännu på när det kan komma att ske men det kan säkerligen gå fort när det väl händer", säger Ola Karlsson, skolchef.
"Vi har inga indikationer ännu på när det kan komma att ske men det kan säkerligen gå fort när det väl händer", säger Ola Karlsson, skolchef.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!