Vimmerbys "swifties" på plats i Stockholm

Världsartisten Taylor Swift ger tre utsålda konserter på Friends Arena i Solna strax utanför Stockholm, med svensk och internationell publik. Vi tog ett snack med ett gäng lokala fans för att känna av stämningen inför konserten. Under fredagen hade vi också en reporter på plats för att kolla läget i vimlet.

Tusentals "swifties" laddar upp för konsert med Taylor Swift. Tea Vigren och Almina Persson är två av dem.

Tusentals "swifties" laddar upp för konsert med Taylor Swift. Tea Vigren och Almina Persson är två av dem.

Foto: Privat/Anders J Andersson

Vimmerby2024-05-18 07:00

Tea Vigren från Södra Vi och Almina Persson från Vimmerby laddar för fullt inför sin första Taylor Swift-konsert på lördagskvällen. 

Vimmerby Tidning når duon strax efter lunchtid på fredagen. Tjejerna har precis "landat" i huvudstaden och är på väg till middag med en kompis när vi tar en pratstund med dem. 

Vi går rakt på sak. Skulle ni kalla er själva för "Swifties"?

– Ja, men gud ja!

Hur länge har ni längtat efter det här?

– Vi fick biljetterna i augusti, så i mer än tio månader, berättar Almina som var den som lyckades få tag i biljetterna: 

– Jag var redo direkt när biljetterna släpptes och lyckades bli "utvald". Jag fick sitta i sex timmar för att få tag på dem. Det kom upp på skärmen att det var 100 000 i kö och jag var på plats 90 000. När jag kom fram fanns det bara VIP-biljetter kvar. 

Att de skulle slå till på "plåtarna" som kostade 3000 kronor styck var det inte någon tvekan om. 

– Det är definitivt värt investeringen, säger Tea med ett skratt. 

undefined
Tea Vigren och Almina Persson från Södra Vi och Vimmerby är två av fansen som laddar upp för Swift-konsert.

Almina och Tea, som nu är 19 år, har varit stora fans sedan tidig ålder. De förklarar att det nästan känns overkligt att snart få se idolen live. 

– Just att det är första gången i Sverige och att det är Eras Tour, där hon spelar låtar från album man hört sen man var liten, gör det extra roligt, förklarar Tea.

Vad är det med Taylor Swift som ni gillar så mycket?

– Hon gör självklart grym musik, men det är inte bara det. Hon skriver all sin musik själv och när man vet bakgrunden till vissa låtrader och texter blir det extra speciellt. 

"Swifties" är namnet som världsartistens hängivna fans gjort sig kända under. Det är en speciell gemenskap att vara en del av. 

– Mycket härstammar från TikTok. En grej som är inne just nu är att man gör vänskapsarmband som man sen tar med till konserten och byter med andra "swifties". Alla olika outfits som folk har på sig på konserterna är en annan, säger Almina.

Är det bara positivt att hon blivit så enorm, eller vill ni som "var med från start" ha henne för er själva?

– Det är bara roligt att det är så många. Vi vill att hennes musik och budskap ska spridas.

Lördagskonserten börjar 18:15 med uppträdande av Grammy-nominerande Paramore som agerar förband. Men eftersom tjejerna har VIP-biljetter kan de strosa runt inne på Friends Arena redan från 14:00. 

undefined
Långa köer var det redan lite senare på eftermiddagen.
undefined
Tre glada Swift-fans från Filippinerna som för tillfället var i Finland men kom till Stockholm för att se konserten.
undefined
Ett glatt gäng från Danmark som skulle titta på konserten. Alla sa sin favoritlåt och när det kom till mannen längst till höger sa han "all of them" och alla började skratta glatt.
undefined
Det fanns både poliser och väktare på plats som hjälpte till med säkerheten. Flera poliser var utrustade med förstärkningsvapen.
undefined
Mellan Friends Arena och Mall of Scandinavia fanns möjlighet att köpa Taylor Swift-prylar. Minst tre försäljningsställen till fanns utanför arenan och sannolikt även några inne i arenan.
undefined
TV4 passade på att intervjua ett fan.
undefined
En kvinna gick runt och bjöd på kakor till de som stod eller satt och väntade i köhagen.
undefined
Tre glada kompisar som såg fram emot konserten. En från Frankrike och de andra två från Göteborg.
undefined
Tjejerna från Frankrike och Göteborg hade massor av armband med Taylors låtnamn på. De envisades med att ge varsitt armband till Vimmerby Tidnings fotograf och valde låtarna Karma, Fearless och Londonboy.
undefined
Tjejerna från Frankrike och Göteborg satsade också på matchande fotbeklädnader.
undefined
Många kom från utlandet men här är mor och dotter från Ludvika och med matchande outfit.
undefined
Egentligen var de tre kompisar men en ville inte vara med på bild och ställde sig vid sidan av fotografen. Alla var färgglatt klädda.
undefined
Från Spanien kom dessa två glada Swift-fans. Dottern, född i USA, hade gjort en tämligen unik huvudbonad. Och moderns hatt var också egentillverkad. Modern gjorde och sålde sådana.
undefined
Flera passade på att bli fotograferade framför skylten som talade om vad kvällens stora happening skulle bli: Konsert med världsstjärnan Taylor Swift.

Ytterligare en swiftie som ska gå på lördagskonserten och som är på plats i huvudstaden redan under fredagen är Paulina Blom, 25, som fått med sig ett helt Vimmerbygäng.

– Egentligen är väl jag den stora swiftien i gänget, men jag lyckades få med mig pojkvännen och min kusin med kille också, säger hon.

Paulina förklarar att hon följt artisten i många år och är väldigt investerad i både hennes musik och hennes privatliv. Att få gå på en konsert som den här har hon väntat på i femton år.

– Det är mer än att man bara gillar hennes musik. Hon är en väldigt smart affärskvinna och hon vet vad fansen vill ha.

Hur taggad är du på konsert?

– Väldigt taggad! Jag har laddat upp nu i över ett år med planer på hur dagen ska bli och vilka outfits vi ska ha på oss. Det ska bli så kul!

Vad blir det för outfits?

– Vi har gått in för mycket glitter! Har man en chans att ha på sig glitter så ska man ta den.

undefined
Här är de outfits som Paulina Blom, Ludwig Strömbom, Nellie Blom och Filip Frejd ska ha på konserten: "Outfitsen är jätteviktiga. Vi har planerat dem länge".
Vimmerbyfansens favoriter

Vilken är er favoritlåt med Taylor Swift och vilken "era" gillar ni bäst?

Tea Vigren: Min favoritera är "Folklore" som kom ut 2020 och jag kommer klä ut mig i det temat. Favoritlåten är en låt från det albumet som heter "August".

Almina Persson: Jag har gillat "Midnights" bäst, men "The Tortured Poets Department" som släpptes nu i april har nog gått om. Min outfit kommer vara inspirerad från det albumet. Så min låt är därifrån också, och den heter "My Boy Only Breaks His Favorite Toys".

Paulina Blom: Min favoritera är 1989. Personligen tycker jag att de bästa låtarna är "Wildest Dreams" eller "All Too Well 10 minute version".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!