Skola i Vimmerby hotad på Tiktok

Enligt ett mejl som gått ut till vårdnadshavare ska Astrid Lindgrensskolan i Vimmerby ha blivit hotad på sociala medier.

Astrid Lindgrens skola har blivit hotad på TikTok genom en video inspirerad av nätaktivisterna Anonymous. "Den är ihopklippt så det är lite svårt att höra men vi har lyssnat flera gånger för att höra vad som sägs", säger rektor Josephine Svensson.

Astrid Lindgrens skola har blivit hotad på TikTok genom en video inspirerad av nätaktivisterna Anonymous. "Den är ihopklippt så det är lite svårt att höra men vi har lyssnat flera gånger för att höra vad som sägs", säger rektor Josephine Svensson.

Foto: Victoria Otternäs

Vimmerby2022-10-19 13:44

Astrid Lindgrens skola ska ha blivit hotad på den sociala medieplattformen TikTok. Det framgår av ett mejl som skolan skickat ut till vårdnadshavare. 

Kontot, som ska vara skapat de senaste dagarna, har enligt uppgift 51 följare och i en video framkommer det att skolan ska invaderas och bombas.

Enligt mejlet är kontot nu anmält som olämpligt till TikTok och rektor Josefine Svensson har även varit i kontakt med samhällsorgan för rådgivning.

Kommunens säkerhetssamordnare Håkan Westerback har informerats om inlägget.

– Jag har fått information från skolan om de här uppgifterna om AL-skolan på Tiktok. I nuläget gör vi bedömningen att det inte rör sig om något allvarligt hot. Det verkar snarare vara någon som försöker göra sig rolig över hur det ser ut i omvärlden, sen är det alltid en avvägning, säger han.

Westerback berättar att ett liknande inlägg ska ha funnits om en annan skola i kommunen nyligen.

– Såna här konton poppar upp och stängs ner lika fort och en väldigt liten del är det något allvarligt i. Sen är det förstås alltid olustigt för de berörda som läser det.

När Vimmerby Tidning når rektor Josefine Svensson under onsdagseftermiddagen kan hon berätta att inlägget lagts upp under måndagskvällen och att hon fick information om det under tisdagsmorgonen.

– Det är självklart att man blir lite orolig och fundersam när man uppmärksammas på sånt här. Det här är ett konto med satiriska inslag men det får en annan dignitet när skolan hotas i en video.

Josefine Svensson bekräftar att hon tillsammans med säkerhetssamordnare Håkan Westerback och hans chef har sett över hotet. De har kommit fram till att det i det här fallet inte funnits skäl att vidta exempelvis utrymningsåtgärder.

– Det finns ingen tid eller datum då hotet ska realiseras och då finns det inte skäl att utrymma till exempel. Sedan måste vi ta det här på största allvar och därför har vi istället valt att lyft diskussionen om källkritik med eleverna och även vilka konsekvenser det kan få för den som lägger ut sånt här. Det här är ingen lek och vi behöver vara många vuxna, både i skolan och hemma, som lyfter detta.

Hur har eleverna tagit det?

– En del ser det som vardagsmat, andra tycker beteendet är konstigt men vi har inte mött någon stor oro ännu, säger Josefine Svensson.

Enligt polisen finns det ännu ingen anmälan upprättad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!