Skolor förlorar pengar när eleverna blir färre

Färre barn i skolor och på förskolor ger mindre med pengar till verksamheterna. Nämnden hoppas slippa nedskärningar och säger nej till att flytta årskurs sex till närmast större skola och till att ta bort någon inriktning på samhällsprogrammet.

Skolor och förskolor där elevantalet minskar får också mindre pengar att röra sig med. "Vi avser inte att ändra på nivån på elevpengen" säger nämndens ordförande om budgetläget inför nästa år.

Skolor och förskolor där elevantalet minskar får också mindre pengar att röra sig med. "Vi avser inte att ändra på nivån på elevpengen" säger nämndens ordförande om budgetläget inför nästa år.

Foto: Ida Carlwe

Vimmerby2021-08-26 11:55

– Båda de förslagen har tagits fram i det effektiviseringsarbete som sattes igång när vårt budgetläge var som sämst, men nu när förslagen lades fram blir det nej till det, även om det skulle underlätta för betygssättningen för eleverna i sexan. Främst för att det inte ger några direkt besparingar och det är heller inga bra lösningar för eleverna. Men det är ändå bra att vända på varje sten, säger Peter Karlsson (C) ordförande i barn– och utbildningsnämnden.

När det var som sämst låg man mer än tio miljoner kronor back. Men i år ser det ut att kunna bli ett noll-resultat.

– Nu börjar jag tro på att vi klarar att hålla budgeten i år, säger han.

Men inför nästa år blir det minskad ram med en dryg miljon kronor. Främst för att antalet barn och elever minskar i flera verksamheter.

– Jag ville inte säga att det behöver bli några nedskärning, inte nu när vi ser ut att äntligen gå mot en budget i balans i år. Men med färre elever blir det mindre med pengar till flera delar i verksamheterna. Sen kan det också bli omfördelningar av olika slag. Målet är att vi ska behålla nivån på den elevpeng vi har per elev i de olika verksamheterna, säger Peter Karlsson.

Något beslut om nämndens detaljbudget blev det inte den här gången. Det beslutet ska tas senare under hösten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!