Skolor i Vimmerby ska utbilda elever – vill skydda mot yttre hot

Vimmerby kommun har fattat ett beslut om att eleverna på högstadieskolorna, Vimarskolan och Astrid Lindgrens skola, ska utbildas i så kallad inrymning. I syfte att skydda sig mot potentiella yttre hot.

Eleverna på Vimarskolan och Astrid Lindgrens skola kommer utbildas i inrymning.

Eleverna på Vimarskolan och Astrid Lindgrens skola kommer utbildas i inrymning.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2024-08-30 08:49

Det framgår i ett mail från skolan till Vimmerby Tidning. Den här informationen ska enligt skolan gå ut till vårdnadshavare framöver.

Kommunen anser att det är viktigt med inövade rutiner i hur personal och elever ska agera vid en incident med väpnat våld inblandat, även om sannolikheterna att det skulle inträffa är låga.

Högstadieskolorna i Vimmerby har redan nu ett larmsystem som kan användas för att signalera till personalen på skolorna att inrymning ska ske. Inrymning betyder att personalen tillsammans med eleverna stänger in sig i salar eller rum i syfte att skydda sig mot yttre hot.

Mentorer/klassföreståndare kommer, som en del i arbetet, att informera eleverna om hur man går tillväga i en situation där inrymning skulle vara aktuell.

För årskurs 6, som har viss undervisning i högstadiets lokaler, kommer genomgång att ges vid tillfälle när eleverna har undervisning på högstadiet. 

I ett mail skriver Vimarskolans rektor Pernilla Begu att i samband med genomgången kommer klasserna under lugna former att utbildas och diskutera olika säkerhetsåtgärder i händelse av väpnat våld. Det påpekas också att skolorna valt att aldrig träna inrymning med eleverna i en oförberedd situation.

Det anses inte föreligga någon förhöjd hotbild mot grundskolorna, eller skolor i allmänhet, i Vimmerby. Utbildningen genomförs i en del av arbetet att öka tryggheten.

Liknande utbildningsinsatser planeras för eleverna på Vimmerby gymnasium.

* Vi har varit i kontakt med Pernilla Begu som inte vill ge några ytterligare kommentarer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!