Vimmerbyskolornas beredskap mot skolattacker

I måndags skedde ett attentat på Malmö Latinskola där två kvinnor, båda lärare på skolan, miste livet. Vimmerby Tidning har undersökt hur beredskapen för liknande händelser ser ut på Vimmerby Gymnasium och kommunens övriga skolor.

"Vi har en hot- och våldsplan med riktlinjer för hur vi ska agera. Det handlar i mångt och mycket om inrymning. Vi behöver bli bättre på att genomföra övningar utifrån vår plan. Vi har gjort en del förändringar i den fysiska miljön sedan säkerhetssamordnare Håkan Westerback var på besök för ett par år sen", skriver Josephine Svensson
rektor AL åk 7-9 i ett mejl.

Caroline Wohlfart (bild) är rektor på Vimmerby gymnasium där man planerar att återuppta utbildningen av personalen innan sommaren.

"Vi har en hot- och våldsplan med riktlinjer för hur vi ska agera. Det handlar i mångt och mycket om inrymning. Vi behöver bli bättre på att genomföra övningar utifrån vår plan. Vi har gjort en del förändringar i den fysiska miljön sedan säkerhetssamordnare Håkan Westerback var på besök för ett par år sen", skriver Josephine Svensson rektor AL åk 7-9 i ett mejl. Caroline Wohlfart (bild) är rektor på Vimmerby gymnasium där man planerar att återuppta utbildningen av personalen innan sommaren.

Foto: Johannes Widergren/Johan Nilsson TT

Vimmerby2022-03-24 06:00

Polisen larmades klockan 17.12 på måndagen till Malmö Latinskola om pågående dödligt våld och 17.22 kunde en gärningsman gripas av polisen. Den anhållne 18-åringen är elev på skolan och två kvinnor, båda i 50-årsåldern och lärare på skolan, föll offer för attentatet.

På Vimmerby gymnasium finns ingen separat plan för just skolattentat utan det är istället en egen del av skolans krisplan som handlar om inrymning och inre hot i skolans lokaler. Däremot övar man inte på den delen med eleverna.

– Nej, vi har inte övat med eleverna. Vi har diskuterat det men valt att inte gör det. Däremot har vi utbildat och övat med vår personal, säger rektor Caroline Wohlfart.

Men på grund av pandemin har arbetet med hålla kunskapen ajour stannat av.

– Tanken är att kontinuerligt utbilda och öva men i och med corona pausades det. Nu har vi precis pratat om det och det är vårt mål att ha en utbildning för personalen innan sommaren. 

Håkan Westerback är säkerhetssamordnare och arbetar med utbildningar för skolpersonal i Vimmerby kommun. 

– Den utbildningen vi kör är polisens utbildning för pågående dödligt våld i skola och även repetitionskurser på det. Grunden är att öka medvetenheten eftersom det händer saker även här i Sverige.

Han fortsätter,

– Kontinuitet är såklart viktigt särskilt eftersom vi byter personal i skolan och tyvärr finns det mycket annat i samhället som trycker på också men det är viktigt att få till en bra rutin.

På gymnasiet övar man inte med eleverna – är det standard?

– Tittar man på USA, som vi främst baserar faktan på, så övar de med eleverna också. Det är en avvägning man får göra och den lämnar jag till respektive enhet. Men där är det viktigt att då också vara beredd på motfrågorna om man väljer att öva med eleverna. Det är inte helt osannolikt att vi i Sverige kommer börja med det inom en snar framtid.

Väljer man bort att öva med eleverna för att inte sprida kunskapen till eventuell gärningsperson?

– Det där har man tittat på och det finns inget som indikerar på att man får de här tankarna av att delta i övningen och inte heller något som indikerar på att man agerat annorlunda för att man haft den här informationen. Däremot gör det skillnad när man vet vilken vägg man kan gömma sig bakom som är skottsäker exempelvis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!