Vimmerbytjej arbetar på ett barnhem i Costa Rica

Jenny Lindelöf älskar att resa och uppleva nya kulturer. Just nu befinner sig den 19-åriga Vimmerbytjejen i Costa Rica – där hon arbetar på ett barnhem.

Den första veckan i Costa Rica bestod av spanskalektioner. Sedan började Jenny Lindelöf arbeta som volontär på ett barnhem i huvudstaden San José.

Den första veckan i Costa Rica bestod av spanskalektioner. Sedan började Jenny Lindelöf arbeta som volontär på ett barnhem i huvudstaden San José.

Foto: Privat

Vimmerby2023-11-12 07:00
undefined
"Min uppgift är att leka med barnen och hjälpa till med läxor", säger 19-åringen från Ingebo Hagar.

När Vimmerby Tidning ringer upp är det söndag förmiddag i huvudstaden San José. Vädret är sådär.

– För tillfället är det regnperiod, men det kommer bli bättre om några veckor. Då ska det bli väldigt intressant att åka runt och se nya platser. Bland annat ska det finnas många fina stränder vid havet, säger Jenny Lindelöf med entusiasm i rösten.

Hon är uppvuxen i Ingebo Hagar, strax utanför Vimmerby. Där har hon hjälpt till att sköta gården – som varje år besöks av tusentals turister. Dessutom har hon jobbat på Astrid Lindgrens Näs och Ica Kvantum.  

Det har gjort det ekonomiskt möjligt att genomföra två långresor under 2023.  

– I januari åkte jag och tre Vimmerbykompisar till Asien. Vi var borta i ungefär fem månader och besökte Thailand, Malaysia, Singapore, Indonesien, Vietnam och Kambodja. Det gav mersmak.   

Och nu är du i Costa Rica – hur kommer det sig?

– När jag kom hem i somras var jag sugen på att göra en ny resa på egen hand. Jag började titta på olika alternativ och fastnade för Costa Rica. Här kan jag utveckla min spanska och dessutom anses det vara ett ganska säkert land, jämfört med en del andra länder i Centralamerika och Sydamerika.    

undefined
Det här är Jenny Lindelöfs nya arbetsplats.

Jenny Lindelöf kom till San José för ungefär fyra veckor sedan och bor hos en värdfamilj i stadsdelen Montelimar de Guadalupe, som ligger nordost om citykärnan. På vardagarna jobbar hon som volontär på ett barnhem.   

Dina intryck så här långt?   

– Bara bra. Familjen är trevlig och jag gillar jobbet på barnhemmet. Min uppgift är att leka med barnen och hjälpa till med läxor. På fritiden umgås jag ganska mycket med en svensk tjej som bor i samma område. Det känns tryggt.   

– Själva staden kanske inte är jättefin, men naturen runtomkring är väldigt vacker. Det finns mycket berg och vulkaner. Hittills har jag besökt Montevede, som ligger i regnskogen och är ett populärt resmål.  

Vad är ditt bästa råd till en nybliven student som också vill ut och upptäcka världen?   

– Ta chansen! Gärna ihop med några vänner. Jag tyckte det var skönt att vi var helt gäng som reste till Asien. Den erfarenheten gjorde att jag inte alls var lika nervös andra gången, när jag skulle åka själv.   

Hur mycket kostar det att göra en sådan här resa till Costa Rica?   

– Jag har betalat 44 000 kronor för flyg, boende och mat i tre månader. Sedan tillkommer ju kostnader för utflykter och så vidare. Jag får inget betalt för jobbet på barnhemmet, utan det är upplevelserna som är grejen.   

Saknar du Sverige?    

– Visst saknar jag familjen och vännerna. Annars är det lugnt. Det ska bli intressant att fira jul och nyår här.   

undefined
Jenny Lindelöf på en bro i Monteverde. Det är ett populärt turistmål i Costa Rica som ligger vid bergskedjan Cordillera de Tilarán.

Den 19-åriga Vimmerbytjejen (fyller 20 snart) planerar att stanna i Costa Rica till januari. Därefter är det oklart vad som händer.   

– Jag skulle vilja åka runt i Sydamerika också. Det är något av en drömresa. Biljetten hem till Sverige är ombokningsbar, så vi får se hur det blir.   

Annars då, hur ser framtidsplanerna ut?   

– Jag vill nog börja plugga nästa höst. Eventuellt i Uppsala, där det finns något som heter politices kandidatprogram. Det är en blandning av ekonomi, juridik, statskunskap och fysik. Jag har alltid gillat skolan och lockas av det programmet, säger Jenny Lindelöf.

Men först ska hon njuta av äventyret i Costa Rica.

Säkerheten är hög. Många hus i San Jose omgärdas av staket och taggtråd. Den här bilden är tagen utanför barnhemmet.
Säkerheten är hög. Många hus i San Jose omgärdas av staket och taggtråd. Den här bilden är tagen utanför barnhemmet.
Costa Rica

Landet ligger i Centralamerika och gränsar mot Nicaragua i norr och Panama i söder.

Enligt Wikipedia bor det drygt fem miljoner människor i Costa Rica, varav en tredjedel bor i huvudstaden San José med tillhörande storstadsområden.

Det finns 112 vulkaner i landet, varav tio fortfarande är aktiva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!