Amanda hjälper småbarnsföräldrar i julstressen

Hon skriver krönikor i Vimmerby Tidning och driver en av Sveriges största krimpoddar. Men den här texten ska handla om något helt annat. Sedan ett par år tillbaka skapar Amanda Strömqvist äkta julstämning för de mindre barnen.

Barnen knackar på nissedörren som är placerad någonstans i huset. Sedan spelar föräldrarna upp ett förinspelat meddelande med dagens bus/uppdrag. "Jag har fått jättefin respons", säger Amanda Strömqvist om sin affärsidé Nisseprat.

Barnen knackar på nissedörren som är placerad någonstans i huset. Sedan spelar föräldrarna upp ett förinspelat meddelande med dagens bus/uppdrag. "Jag har fått jättefin respons", säger Amanda Strömqvist om sin affärsidé Nisseprat.

Foto: Privat

Vimmerby2023-11-26 07:00

Nisseprat. Så heter affärsidén som föddes i november 2021.      

– Min äldsta dotter fyllde fyra år och vi skulle ha barnkalas hemma i huset. Eftersom alla andra barn hade sina kalas på lekland eller i idrottshallar kände jag en viss press att göra något extra spännande. I sista minuten spelade jag in en tomteröst som välkomnade barnen på kalaset och förklarade alla lekregler. De blev alldeles uppslukade av den lilla tomtenissen. Då slog det mig att jag kunde köra samma koncept till "Nissedörren", berättar Amanda Strömqvist.       

Just "Nissedörren" har blivit ett populärt inslag hos många svenska barnfamiljer. Lagom till 1 december flyttar det in en busig nisse som kommer med nya påhitt/utmaningar varje dag. Som en alternativ julkalender.        

– Istället för att ha skrivna lappar spelade jag in röstmeddelanden. I första hand var det till mina egna barn, men jag kände att det kanske var en grej som fler kunde ha glädje av. Därför skapade jag Nisseprat och gjorde det lite större.       

Det här blir tredje året som Amanda Strömqvist säljer ett färdigt koncept med 24 inspelade röstmeddelanden, med tillhörande instruktioner hur föräldrarna kan förbereda sig.        

– Syftet är helt enkelt att förstärka magin kring julen. Man ser inte nissen, men man hör honom i alla fall. Det gör att allting blir lite mer på riktigt. Och än så länge har responsen varit jättefin. Jag vet äldre barn som har fått tillbaka tron på tomten, vilket förstås är väldigt roligt.         

– Samtidigt är tanken att det här ska underlätta i julstressen. Som förälder är det inte helt lätt att komma på något nytt varje dag.      

Hur ser konkurrenssituationen ut?        

– Det finns många företag som säljer skrivna nissebrev, men vad jag vet är det ingen annan som har ljudmeddelanden. Tidigare har jag sålt drygt 100 röstpaket per år och förhoppningsvis blir det minst lika många den här gången, säger den 29-åriga Vimmerbytjejen.   

Hon tillägger:    

– Det är verkligen ett superkul uppdrag. Eftersom jag jobbar med en podd (Mordpodden) där allt är så mörkt och tungt behöver jag något annat också. Här handlar det bara om glädje.   

Amanda Strömqvist

Ålder: 29 år.

Bor: Lindsdal, strax utanför Kalmar. Är uppvuxen i Vimmerby.

Jobb: Har ett mediabolag med flera olika inriktningar. Hon har bland annat Mordpodden tillsammans med Linnea Bohlin, fotograferar, skriver krönikor, driver nisseprat.se och anlitas som konferencier. Nyligen ledde hon Sparbanksgalan i Vimmerby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!