Vimmerbyvattnet tävlar

Är du gammal nog att veta vad "Vimmerbyvatten" betyder? Glöm det.
Nu kan Vimmerbys vatten bli något att stoltsera med.
- Vi har jättegott vatten, säger va-tekniker Kjell Gustafsson som är spänd av förväntan när Vimmerby kommun för allra första gången ställer upp i tävlingen om Sveriges Godaste Kranvatten.

Vimmerby2005-08-17 06:41

Var i Sverige dricker invånarna det godaste kranvattnet? Jo, kanske i Vimmerby. Det hoppas i alla fall VA-tekniker Kjell Gustafsson, som den 14 september åker till regionfinalen i Linköping med färska analysprover och två flaskor nytappat Vimmerbyvatten.
Tävlingen om Sveriges godaste kranvatten ser faktiskt ut att bli en riktig succé. Inte mindre än 177 kommuner har anmält sig. När tävlingen hölls förra gången, 1997, var det 144 vattenverk runt om i landet som tävlade. Den gången segrade Rävlanda vattenverk i Göteborgs östra grannkommun Härryda.
- Nu måste man ta vatten från det stora vattnet i kommunens centralort, säger Kjell Gustafsson.

Vinprovare
Och att det här är en tävling som är på allra största allvar är inte att ta miste på. Juryn vid varje tävlingstillfälle består av experter från tidningen Allt om Mat:s vinprovargrupp och lokala representanter för föreningen Munskänkarna. Sist det begav sig fick segrarvattnet omdömet: "Ett gott balanserat vatten, törstsläckare med fin mineralton, lite kärvt, angenäm bitterhet, fin finish". Men innan vinprovargruppen ens tog på sig ansvaret att medverka som jury provade man först om det över huvud taget var möjligt att provsmaka vatten. Och fann, att det gick. I sin interna testomgång hade man en överensstämmelse på upp till 80 procent, ungefär samma som när man provsmakar årgångsvinerna. En van smakdomare kan alltså bedöma kranvatten med samma precision som vin.
Syftet med tävlingen är att visa att det svenska kranvattnet håller hög klass. Vattnet som strömmar i våra ledningar är inte bara av tekniskt hög kvalitet - det smakar gott också. Från Svenskt Vatten - branschorganisationen för de kommunala VA-verksamheterna som arrangerar tävlingen i samarbete med Allt om Mat, samt Sveriges kommuner och landsting - vill man också poängtera resursslöseriet vi ägnar oss åt när vi dricker flaskvatten. Allt fler väljer att dricka buteljerat vatten och de svenska flaskvattenkonsumenterna belastar miljön med lika mycket koldioxid som 16 000 oljeeldade villor på grund av ökade transporter, tillverkning och slutanvändning och förbränning av plastflaskor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om