Vind i seglen för kraftverksplaner

Två vindkraftverk på 185 metershöjd. Det är vad Vimmerby Energi vill ha tillstånd för mellan Vennebjörke och Norrhult. Elproduktionen från ett av verken räcker för att klara hushållselen till alla villor i Vimmerby stad.

Så här kan det se ut inom ett par år. Här är ett av verken sett från Vennebjörke. Fotomontage: Vimmerby Energi- och Miljö.

Så här kan det se ut inom ett par år. Här är ett av verken sett från Vennebjörke. Fotomontage: Vimmerby Energi- och Miljö.

Foto:

Vimmerby2011-04-16 04:05


- Vi ansöker om lite högre verk, för det ger så mycket mera vind, säger Jonathan Hjort, konsult på Vindstrategi Ab som Vimmerby Energi och Miljö AB, Vemab; anlitat för vindkraftsprojektet.
I över fyra år har vindförutsättningar mätts med hjälp av utrustning i radiomasten vid Boda. Resultatet är goda. För att få mesta kapacitet vill Vemab ha tillstånd att bygga så högt som upp till 185 meter.
- Det är stor skillnad, med den höjden får vi både mer vind och större rotorblad. Det gör att man kan få ut betydligt mer energi, säger Jonathan Hjort.
185 meter avser när vingens spets är som högst.

En kilometer från Krön
Tanken är att placera verken med ungefär en kilometers mellanrum. Det norra kommer att stå ungefär en kilometer rakt österut från Krönbaden, och det södra ungefär en kilometer söder ut från det norra verket.
Samrådet med myndigheterna är genomfört.
- De har bland annat visat att det förekommer en sällsynt art av fladdermöss i området, Barbastell, av den anledningen ska en kompletterande utredning göras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om