Vindens styrka ska mätas i ett år

Nu är den på plats, utrustningen som ska mäta vinden utanför Vimmerby. Resultatet blir helt avgörande om det ska bli ett vindkraftverk eller inte.

Här är utrustningen som ska sitta i toppen på masten i ett år. Jonathan Hjorth kommer att följa vindens styrka i ett år framöver.

Här är utrustningen som ska sitta i toppen på masten i ett år. Jonathan Hjorth kommer att följa vindens styrka i ett år framöver.

Foto:

Vimmerby2006-11-21 07:17

- Om vi får ett resultat som visar på en årsmedelvind på sju meter per sekund, är vi nöjda, säger Jonathan Hjorth, projektledare för Vimmerby Energis vindkraftverksprojekt.
projektet bygger på en forskningsrapport som beräknat att det finns möjligheter att utvinna vindkraft också i inlandet - om man går upp på lite högre höjd än tidigare. Det är professor Hans Bergström i Uppsala som gjort beräkningarna som fått Vimmerby Energi att gå igång. Beräkningarna visar att en tänkbar plats skulle kunna vara nordost om Vennebjörke.
Men för att verkligen veta om det finns tillräckligt med vind ska nu vindförhållandena mätas. Det sker på en plats ungefär två tre kilometer ifrån den tänkt platsen för vindkraftverket. Och i går monterade Växjö Radio System upp mätutrustningarna i den 90 meter höga masten vid Boda utanför Vimmerby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om