Vinnande vardagsmod

- Det här ger lite extra självförtroende att ta tag i skrivandet, säger Tess Fridh, snart 14, som blev den fjortonde vinnaren i Rotarys novellpristävling i Vimmerby. Årets tema "Civilkurage och vardagsmod" fick kreativiteten att flöda. - Ett jättebra och brett tema, som verkligen berör de flesta, säger Hilda Samuelsson och Feliz Horste, som kom på en delad andraplats.

Fr v Hilda Samuelsson, Tess Frid och Feliz Horste tillsammans med Jan Lorentzon i juryn för Rotarys novelltävling. Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Fr v Hilda Samuelsson, Tess Frid och Feliz Horste tillsammans med Jan Lorentzon i juryn för Rotarys novelltävling. Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Foto:

Vimmerby2018-04-16 20:15

Sedan Linnéa Nestor tog hem det allra första förstapriset 2005 har Vimmerby Astrid Lindgren Rotaryklubb fortsatt att stimulera ungas skrivande i den årliga novellpristävlingen.

En viktig sak, tycker sportjournalisten Jan Lorentzon, som sitter i juryn tillsammans med journalisten Josefin Nilsson och bibliotekarien Petronella Winblad:

- Vi lyfter ofta fram idrottande ungdomar, men det känns viktigt att också de som håller på med annat på fritiden, som skrivande, får uppmärksamhet. Men det är inte så många killar som deltar i vår tävling. I år fick vi bara in ett bidrag från en.

Den här gången har man vänt sig till yngre skribenter än tidigare.

- Eftersom man från Vimarskolan visat så stort intresse ville vi uppmuntra dem lite extra. Men nästa år kan det bli så att vi bjuder in båda högstadieskolorna och gymnasiet, säger Jan Lorentzon.

Astrid Lindgren själv - och hennes figurer - har visat civilkurage och mod, har protesterat mot orättvisor och inte låtit sig styras av gamla normer. Att översätta temat i en vardagshändelse där någon visar civilkurage var inte särskilt svårt, tycker trion som tog pallplatser i tävlingen.

- Det pågår saker hela tiden och det är roligt att vi yngre uppmärksammas, säger Tess Fridh, 7c, som älskar att skriva och vill bli journalist.

Hennes novell "För din skull" fick följande motivering av juryn: "Novellen lyckas med en gripande berättelse fånga läsaren. Språk och ton imponerar".

Hilda Samuelsson, 8c skildrade "svårigheten att stå upp för en människa med vackra bilder och poetiskt språk" i sin novell "Himmel eller Helvete" och Feliz Horste, 7a skrev i "Jag skall våga!"om vardagsmod i skolan, "en spännande berättelse om kampen mot mobbning".

Vinnaren får 2 500 kronor, andrapristagarna 1 000 kronor. Priserna sporrar till fortsatt skrivande.

- Jag har dyslexi och har brottats med skrivandet hela mitt liv. Nu går det mycket, mycket bättre, säger Feliz Horste.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om