Sedan 2015 har Vimmerby kommun haft gestaltningsprogrammet "Vackra Vimmerby" som en vägledning i hur kommunen vill att Vimmerby ska framhävas ur ett trädgårdsperspektiv med växtlighet och materialval. Programmet är till för att ha som en vägledning för att göra Vimmerby vackrare.
Gestaltningsprogrammet uppkom i samråd mellan kommunstyrelsen och befolkningen i Vimmerby för att göra staden till en mer attraktiv plats på såväl sommaren som på vintern för turister och invånare. Under en tioårsperiod var tanken att löpande genomföra de åtgärder som föreslås i programmet, med start i centrum.
Nu är det sex år sedan Vackra Vimmerby blev antaget av kommunfullmäktige och som det ser ut idag är det inte mycket av de visionsbilder som finns i programmet som blivit verklighet.
– Under våren hade vi på kommunstyrelsen uppe Vackra Vimmerby som en punkt som vi uppmanar tjänstemännen att jobba mer med. Sedan har det varit ett glapp när Sara Dolk som var samhällsplanerare slutade och sen ersattes av Maria Bolin, men vi hoppas komma igång med planen under hösten, säger Jacob Käll, kommunstyrelsens ordförande.
Hur jobbar ni med Vackra Vimmerby?
– Det är samhällsbyggnadsgruppen som främst arbetar med det. I de bästa av världar vill vi att det ska se ut som visionsbilderna, men sen möter vi ekonomi och säkerhet på vägen och det är många frågor som spelar in, men nu har vi tagit upp det som ett ärende och ser i vilken utsträckning vi kan tillämpa det, säger Jacob Käll.
Nu har det gått sex år sen gestaltningsprogrammet blev antaget men av visionsbilderna ser det inte ut att ha hänt så mycket, hur tänker ni där?
– Gestaltningsprogrammet är inte tidsbegränsat utan finns som en vägledning när förändringar behöver göras i Vimmerby, säger Jacob Käll.
– Kvarteret Stören är ett bra exempel på där vi har använt oss av gestaltningsprogrammet. Där resonerar man att man vill få det kostnadseffektivt och tilltalande utifrån Vackra Vimmerby, där är det byggt en minipark och använt programmet för att utforma området med hänsyn till kostnader och säkerhet. När det sker förändringar har vi visionen som en riktning.
Vad är nästa steg?
– Fortsätta utveckla kvarteret Stören närmare bestämt vid Rönnbergsgatan. Programmet fungerar även som vägvisare i arbetet att hitta ny utrustning och belysning inför advent och julhelgerna till Vimmerby centrum 2021, säger Tommy Dahlgren, Gatuchef.