Experterna tipsar om fågelmatning

Nu börjar kylan komma krypandes och många väljer att ge de vilda fåglarna en hjälpande hand. Men när ska man egentligen börja mata? Med vad? Och hur?

"Olika småfåglar äter olika men att det på vintern är fettrika frön, nötter och talg eller ister som är viktigast. Fåglarna behöver mat med högt energiinnehåll för att hålla värmen", berättar Jonas Victorsson samordnare på Länsstyrelsen Kalmar.

"Olika småfåglar äter olika men att det på vintern är fettrika frön, nötter och talg eller ister som är viktigast. Fåglarna behöver mat med högt energiinnehåll för att hålla värmen", berättar Jonas Victorsson samordnare på Länsstyrelsen Kalmar.

Foto: Paul Kleiven Scanpix/Privat

Vimmerby2021-11-14 20:00

Jan-Ove Svensson från Vimmerby är ledamot i Fågelkubben Hultsfred. Han har varit intresserad av fåglar sedan skoltiden och är nu sedan länge pensionär.

– Jag börjande mata nu i allhelgonahelgen och det är full fart på talgoxorna. Så länge det är barmark så hittar fåglar föda ändå men det är inget problem att börja mata tidigare. Skulle någon börja mata och sedan sluta så flyttar de sig bara till ett annat ställe där det finns bättre förutsättningar. 

Jonas Victorsson på länsstyrelsen Kalmar är av liknande åsikt. 

 – Från början av december fram till april har många av dem det tuffare och har god nytta av fågelmatning. Särskilt mellan mars och april när de snart ska börja häcka är behovet stort. En vanlig myt är att man aldrig får sluta mata under vintern om man väl har börjat. Detta stämmer inte. Att mata en kort tid gör också nytta.

undefined
"Hackspettar, trädkrypare, kungsfåglar och många andra gillar fett i olika former. Om man köper färdiga talgbollar i affären så bör man ta bort plastnätet. Fåglarna riskerar annars att fastna. Så det är bättre att köpa en talgbollshållare i metall. Talgbollar innehåller dock mindre fett än man kan tro och att mata med rent fett är ännu bättre. Ister, talg, osaltat smör eller fläsksvål med fett kvar är bra", berättar Jonas Victorsson.

Vad bör man mata med?

– De har det som svårast när det är kallt och rikligt med snö. Då är det viktigt att de få i sig mat som gör att de kan hålla sig varma. Hackspetten och andra arter tycker mycket om talg. Det går också att smälta ister åt dem, säger Jan-Ove Svensson.

undefined
"Bröd har helt enkelt dåligt näringsvärde för småfåglar. Så det är mycket bättre att mata med frön och nötter. Mögligt bröd ska man aldrig ge. Fåglarna kan bli lika sjuka som vi och en magsjuk fågel dör ofta under vintern", berättar Jonas Victorsson på länsstyrelsen Kalmar.

– Billiga fröblandningar innehåller ofta mycket havre som egentligen bara gulsparven gillar. Så det är bättre att köpa hampfrö eller solrosfrö som innehåller mer fett och gillas av domherre, nötväcka, entita och många andra arter, berättar Jonas Victorsson och fortsätter:

– Hasselnötter och osaltade jordnötter är också populärt. Äpplen uppskattas av koltrastar. Bröd kan man lika gärna låta bli att ge. Det innehåller mycket mindre näring än frön. En sak som ofta förbises är att rönnbär är viktiga för många arter, som till exempel sidensvans och domherre. Så en väldigt viktig åtgärd för att gynna vinterfåglarna är att se till att det finns rönnträd i närheten. Har man en rönn på tomten så har man gjort en viktig insats för fåglarna även om man inte matar dem med köpt fågelmat. 

undefined
"Mata gärna nära en buske, eller vid ett träd med grenar nära marknivån. Fåglarna vill ha nära till skydd så de kan undvika att bli tagna av sparvhöken. Nu är det ju viktigt att sparvhöken får mat också men om man har ett buskage i närheten av matningen så får man fler fåglar eftersom de känner sig tryggare då helt enkelt", berättar Jonas Victorsson.

Vilket är bästa sättet att mata på?

– Bäst är att sätta ut i buskarna, där de har skydd. Det ska inte stå för öppet, det gillar småfåglarna inte eftersom de då är synliga för rovfåglar, säger Jan-Ove Svensson. 

– Traditionella fågelbord är mindre lämpliga för de gör att fåglarna lättare smittar varandra med sjukdomar när de bajsar i maten. Ett frörör där fåglarna sitter på pinnar och plockar ut fröna efter hand är bättre, berättar Jonas Victorsson.

undefined
"Ett annat tipps är att lägga granris på marken under fågelmatningen. Då blir det mindre spill från fröna som blandas med fåglarnas avföring", menar Jonas Victorsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!