Vuxenstepp ger rena glädjekicken

Häl och tå och snurr. Nybörjarna har mycket att hålla i huvudet när de ger sig i kast med steppdansens utmaningar. ”Men man får inte tänka för mycket”, säger instruktören Jennie Leander Lilja.

"Att steppa är som att spela ett instrument", säger danspedagog Jennie Leander Lilja.

"Att steppa är som att spela ett instrument", säger danspedagog Jennie Leander Lilja.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2019-01-30 21:00

Det karakteristiska ljudet av klapprande klackar hörs lång väg från Kulturskolans danssal. Det går inte att ta miste på glädjen när ett steg sitter, även om resan till Ginger Rogers och Fred Astaire-nivå är lång och trixig.

– Det är jättesvårt, särskilt om man inte har talang. Det är så mycket att hålla reda på, vänster, höger, tå och häl och inte minst att hålla balansen. Men det är kul, skrattar Anna-Karin Bälter, som efter tre-fyra gånger på Kulturskolans nybörjarstepp för vuxna definitivt fått mersmak.

Steppdans kräver både koordination och lite rytmisk matematik, men kanske framförallt att man lägger prestationskraven åt sidan. ”Det är lika bra att inse det direkt, man behöver inte vara perfekt, men det är bra om man släpper loss”, säger en av deltagarna.

Erica Rinaldo har stor dansvana sedan tidigare och har drömt om att lära sig steppa.

– Det ser ju så härligt ut när man ser gamla Hollywoodfilmer, men jag måste säga att det är något helt annat än andra danser. Det är inte logiskt på samma sätt och man måste koppla bort tankarna och hitta sin egen rytm, säger hon.

När man kommer dithän vet Jennie Leander Lilja att det händer något, som är bra för både kropp och knopp.

– Att steppa är som att spela ett instrument. Det är en otrolig tillfredsställelse när man känner att man är en egen motrytm mot musiken. Men i mångt och mycket handlar det om att inte tänka för mycket, då blir det gärna en låsning. Om kroppen får röra sig som den vill hamnar man ofta rätt.

Kulturskolan erbjuder inte bara stepp för vuxna.

– Sedan tidigare har vi dansgrupp för vuxna och tack vare stöd från Kulturrådet har vi kunnat utöka med balett och stepp. Vi vill att alla ska ha möjlighet att dansa i Vimmerby, säger Jennie Leander Lilja.

Stepp

Stepp är en dansform där man slår med tå och häl mot golvet i takt med musik. För att ljudet ska bli starkare har man ofta skor med metallbeslag. Steppliknande danser har funnits på många platser i världen. Den moderna steppform som är mest känd i dag lanserades på 1930-talet och 1940-talet genom amerikanska musikfilmer och med artister som Fred Astaire och Ginger Rogers. Ordet stepp kommer av engelskans step som betyder "steg" och "danssteg".

Källa: ne.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om