Vuxna på stan – bra eller dåligt?

Vuxenvandring på stan har förekommit till och från i Vimmerby kommun och är en vanlig företeelse på många platser i landet för att öka tryggheten. Men vad har det för effekt? Det ska en forskare nu ta reda på.

"Vi får se när resultatet kommer. Om det visar sig att det är väldigt bra med vuxenvandring så kanske det är något vi ska dra igång", säger Anders Degerman, folkhälsosamordnare.

"Vi får se när resultatet kommer. Om det visar sig att det är väldigt bra med vuxenvandring så kanske det är något vi ska dra igång", säger Anders Degerman, folkhälsosamordnare.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2022-03-16 09:00

Länsstyrelsen i Kalmar län har tillsammans med hälsohögskolan i Jönköping och sju kommuner i länet, där Vimmerby är en av dessa, blivit beviljade finansiella medel för att genomföra en utvärdering av insatsen. Det rör sig om 400 000 kronor från Brottsförebyggande rådet. 

– Det här är helt unikt. Det är en insats som många kommuner haft under många år i hela landet, men ingen har egentligen tittat på om det är bra eller inte, säger Anders Degerman, folkhälsosamordnare på Vimmerby kommun. 

Finns det någon organiserad vuxenvandring i Vimmerby nu?

– Vi har haft det till och från. Vi har inte haft det kontinuerligt, utan det har funkat ibland och sen försvunnit, säger Degerman som berättar att idén till utvärderingen föddes i ett annat sammanhang där man hade diskussion med andra kommuner i länet.

Enligt ett pressmeddelande från länsstyrelsen så är det forskarna Birgitta Ander och Diana Kajic från Hälsohögskolan i Jönköping som kommer att genomföra utvärderingen. Resultatet beräknas presenteras runt nästa årsskifte. 

– Vi deltar genom att vi har lämnat in våra erfarenheter sedan tidigare. Det är både kunskap och erfarenheter som vi har men också dokument som finns, säger Andes Degerman. 

Han ser med spänning fram emot vad resultatet ska bli.

– Det är viktigt när vi gör insatser, att vi vet att det fungerar så man inte gör något i onödan eller till och med något som gör skada.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!