Gymnasieelever engagerar sig för gratis mensskydd

På årets första kommunfullmäktige lyftes åsikten att mensskydd borde vara gratis på alla skolor. "Det borde vara så självklart", säger Wilda Karlsson som nu skrivit ett medborgarförslag till Vimmerby kommun om frågan.

Wilda Karlsson (t.v.) och Stina Svensson (mitten) är två av gymnasieeleverna som hoppas på att det ska placeras ut gratis mensskydd på skolans toaletter.

Wilda Karlsson (t.v.) och Stina Svensson (mitten) är två av gymnasieeleverna som hoppas på att det ska placeras ut gratis mensskydd på skolans toaletter.

Foto: Privat/Annie Hogner

Vimmerby2024-02-06 06:00

– Vi kvinnor har liksom inte valt att få mens, så ska vi kunna ha en jämställd utbildning tycker jag att det borde vara en självklarhet att det ska finnas gratis mensskydd på skolornas toaletter, säger hon.

I sitt resonemang lyfter hon även ekonomiska argument och att menscykelns oförutsägbarhet är ett överhängande orosmoment. Det kan leda till att den som inte har skydd med sig när mensen kommer istället kan välja att gå hem.

– En sån sak påverkar ju också utbildningen.

När det var dags för årets första kommunfullmäktige var Wilda Karlsson på plats för att göra sin röst hörd, men när det var hennes tur blev nervositeten för stor. Istället fick två klasskompisar, Stina Svensson och Aydan Rustamli, kliva upp och tala för politikerna.

Är frågan om gratis mensskydd en snackis på gymnasiet?

– Bland mina kompisar brukar vi prata om det och att det är dåligt att det inte finns på toaletterna. Vi har sett på sociala medier att det är flera skolor som har infört som skåp eller maskiner med mensskydd som man kan ta av om det behövs, och det tycker jag att Vimmerby kommun också borde fixa, säger Wilda Karlsson.

undefined
Wilda Karlsson och hennes gymnasiekompisar har en önskan om att skåp eller "maskiner" med gratis mensskydd placeras ut på skolans toaletter.

Wilda Karlsson har själv inte tagit upp förslaget med skolledningen, utan valde att skicka ett medborgarförslag till kommunen efter att ha pratat om det sättet att väcka talan på en lektion i samhällskunskap.

Under kommunfullmäktige gav politikerna i barn- och utbildningsnämnden inte några konkreta svar. Nämndens ordförande, Peter Karlsson (C), sa det är en fråga som har diskuterats tidigare och som de nu tar med sig framåt. När Vimmerby Tidning tar kontakt med honom har han däremot hunnit sätta sig in i frågan.

– Där och då var jag inte helt säker på vad som hade gjorts så jag ville inte uttala mig för mycket. Men jag har kollat nu och det finns mensskydd på toaletten vid skolsköterskan och även inne hos skolsköterskan, som man redan nu kan hämta, säger Peter Karlsson.

Han kan inte svara på är om det har diskuterats att utöka tillgången genom att placera mensskydd på fler toaletter än så. Eftersom frågan nu har kommit upp kommer den enligt honom att besvaras vid nästa kommunfullmäktige.

– En sak som har diskuterats angående det här är om det skulle kunna leda till skadegörelse om det fanns på många toaletter, och att det är därför valet gjordes att bara ha det på en. Skolledningen vet säkert mer om det.

undefined
Enligt barn- och utbildningsnämndens ordförande Peter Karlsson (C) finns det redan nu mensskydd att tillgå på en av gymnasiets toaletter. "Vi har även frågat elevråden på högstadieskolorna om gratis mensskydd, men de kom tillbaka med att det inte finns något behov eller intresse av det", säger han.
"Vi kvinnor har liksom inte valt att få mens, så ska vi kunna ha en jämställd utbildning tycker jag att det borde vara en självklarhet att det ska finnas gratis mensskydd på skolornas toaletter", säger Wilda Karlsson.
"Vi kvinnor har liksom inte valt att få mens, så ska vi kunna ha en jämställd utbildning tycker jag att det borde vara en självklarhet att det ska finnas gratis mensskydd på skolornas toaletter", säger Wilda Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!