Wilda: "Jag har saknat ridlektionerna"

PÄ grund av pandemin blev terminsstarten fördröjd med flera veckor för RyttargÄrdens elever. Men nu Àr ridskoleverksamheten igÄng för fullt igen.

Wilda Beijer, 7, har ridit en dryg termin och lÀngtar efter att fÄ lÀra sig galoppera.

Wilda Beijer, 7, har ridit en dryg termin och lÀngtar efter att fÄ lÀra sig galoppera.

Foto: Josefine Anstonsson

Vimmerby2021-02-21 20:30

– Det Ă€r jĂ€tteskönt! Det har varit ett orosmoment att inte veta hur lĂ€nge restriktionerna skulle gĂ€lla, sĂ€ger Jenny Lind, ridskolechef vid RyttargĂ„rden.

Det Àr sen eftermiddag, och ett gÀng ridskoleelever har precis anlÀnt till stallet för att göra sig sjÀlva och hÀstarna redo för lektion. I en av boxarna stÄr Wilda Beijer, 7, och ryktar ponnyn Safir.
– Det har varit lite trĂ„kigt att inte fĂ„ rida, jag har saknat ridlektionerna, sĂ€ger hon, och berĂ€ttar att hon började i en nybörjargrupp i höstas.
– Ridningen Ă€r rolig, men det Ă€r kul att fixa i ordning hĂ€starna ocksĂ„. Det kĂ€nns bra att vara hĂ€r igen.

Wilda Ă€r inte ensam om att kĂ€nna glĂ€dje över att vara tillbaka i stallet. MĂ„nga elever har lĂ€ngtat efter sina ridlektioner under den period som anlĂ€ggningen varit stĂ€ngd. Och ridskolechef Jenny Lind Ă€r förstĂ„s lĂ€ttad över att verksamheten fĂ„tt starta. 
– Det Ă€r skönt att vara igĂ„ng. Vi har ju levande djur som inte fĂ„r bli stĂ„ende. Förrförra veckan körde vi igĂ„ng barngrupperna och frĂ„n och med förra vecka Ă€r vi Ă€ven igĂ„ng med vuxengrupperna. Vi har fĂ„tt dispens frĂ„n kommunens krisledningsgrupp för vuxengrupperna – vi kan inte starta nya grupper, men fĂ„r hĂ„lla igĂ„ng de befintliga, sĂ€ger hon.


Jenny Lind berĂ€ttar att mĂ„nga Ă„tgĂ€rder vidtagits för att göra verksamheten sĂ„ smittsĂ€ker som möjligt. Som att bara tillĂ„ta en medföljare per elev, se till att det inte bildas trĂ€ngsel i stall eller sadelkammare och inte tillĂ„ta nĂ„got ”stallhĂ€ng”. 
– Vi har ett vĂ€l inarbetat system och följer Ridsportförbundets rekommendationer. I och med att vi har smĂ„ grupper och stora ytor Ă€r det lĂ€tt att hĂ„lla avstĂ„nd. 

Planen Àr att kunna genomföra alla planerade ridlektioner under vÄrterminen genom att lÄta eleverna rida tvÄ dagar vissa veckor. PÄ sÄ vis innebÀr den tillfÀlliga stÀngningen av verksamheten inget ekonomiskt tapp. Men pandemin pÄverkar ÀndÄ föreningens ekonomi negativt.
– RyttargĂ„rden Ă€r stĂ€ngd för alla trĂ€ningar och aktiviteter som inte Ă€r i ridskolans regi. PĂ„ det viset Ă€r vi vĂ€ldigt begrĂ€nsade. Vi fĂ„r till exempel inte hyra ut ridhuset eller arrangera nĂ„gra tĂ€vlingar, sĂ€ger Jenny Lind.
Hon ser Ă€ndĂ„ hoppfullt pĂ„ framtiden och har inte mĂ€rkt nĂ„got minskat söktryck till ridgrupperna.  
– Vi har inte tappat elever – men vet förstĂ„s inte hur det blir framĂ„t. 

 Ӏntligen” sĂ€ger ridskolechef Jenny Lind, hĂ€r tillsammans med ponnyn Calla, om att RyttargĂ„rden fĂ„tt köra igĂ„ng verksamheten igen.
Ӏntligen” sĂ€ger ridskolechef Jenny Lind, hĂ€r tillsammans med ponnyn Calla, om att RyttargĂ„rden fĂ„tt köra igĂ„ng verksamheten igen.
Karta: RyttargÄrden
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!