Willys etablering försenas – ny plan för handel krävs

Willys etablering i nuvarande Erikshjälpen försenas. Det måste till en ny detaljplan för handel på fastigheten. Det ger Erikshjälpen lite extra tid.

"Vi har ansökt om en ny detaljplan som tillåter handel. Först efter det kan vi söka bygglov och sen börja bygga om", säger Rolf Landrin som är ägare till fastigheten där Willys ska etablera sig. Nu försenas sannolikt den etableringen.

"Vi har ansökt om en ny detaljplan som tillåter handel. Först efter det kan vi söka bygglov och sen börja bygga om", säger Rolf Landrin som är ägare till fastigheten där Willys ska etablera sig. Nu försenas sannolikt den etableringen.

Foto: Arkiv Ivonne Svahn

Vimmerby2022-05-04 20:30
undefined
Rolf Landrin, vd på Landrins Bil i Småland AB.

– Processen har gått litegrann i stå, för det måste göras en planändring. Den här fastigheten är egentligen inte för handel. Därför har vi lämnat in en ansökan om ny plan, säger Rolf Landrin, vd för Landrings Bil i Småland AB som äger den aktuella fastigheten på Vimmerbyallén.

Den gällande planen från 1983 tillåter endast småindustri. Men Erikshjälpen som bedrivit handel där sen 2014 har tillstånd.

– Det finns ett beslut om som gäller befintlig fastighet. Men nu när det nära nog byggs nytt behövs en ny plan för handel. Det ligger även i linje med den fördjupade översiktsplanen från 2016 som gäller hela området. Det pågår ett liknande planarbete också för grannfastigheten, säger Klas Svensson, chef för kommunens planavdelning.

undefined
I november kom nyheten att fastigheten där Erikshjälpen funnits sen 2014 ska byggas om för att ge plats åt Willys som ska etablera sig i Vimmerby. Men det krävs en ny detaljplan som tillåter handel innan bygglov kan ges för ombyggnationen.

Ursprungligen räknade fastighetsägaren med att ombyggnationen kunde börja sommaren 2022 och vara klar sommaren 2023. 

– De har lovat att påskynda planen, men lite längre tid kommer det att ta, säger Rolf Landrin.

Willys plan var att öppna 2023. 

– Det är alltid preliminärt. Vi vet att det alltid tillkommer saker under resans gång. Vår avsikt att öppna 2023 ligger fortfarande fast, sen får vi se om det behöver skjutas fram något, säger Johanna Eurén, kommunikationschef på Willy.

Samtidigt ger förseningen viss respit för Erikshjälpen som ännu inte har klart med ny lokal.

– Vi jobbar på en lösning, säger etableringschefen Johan Svennberg.

– De kan i alla fall vara kvar tills vi kan börja bygga, säger Rolf Landrin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!