"Jag har inte fått annat än kärlek från Vimmerby"

När Michaela Winglycke, 36, började hitta på blodiga mord i Vimmerby visste hon inte riktigt hur det skulle tas emot. Nu vet hon. Vimmerbyborna älskar att läsa hemskheter om sin småstadsidyll. ”Jag har inte fått en negativ kommentar”, säger författaren, när vi träffar henne inför bokrelease av femte boken i serien ”Vimmerbymorden”.

Michaela Winglycke på hemmaplan i Vimmerby, inför kvällens bokrelease. Oron hon kände när hon började skriva böcker om mord som utspelar sig i Vimmerby har släppt. "Jag har inte fått en negativ kommentar från Vimmerbyborna."

Michaela Winglycke på hemmaplan i Vimmerby, inför kvällens bokrelease. Oron hon kände när hon började skriva böcker om mord som utspelar sig i Vimmerby har släppt. "Jag har inte fått en negativ kommentar från Vimmerbyborna."

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2024-09-12 17:07

Michaela Winglycke, är i full gång att packa upp böcker i Vimmerby bokhandel inför kvällens boksläpp när vi ses. Den femte boken, "En familj i spillror" står i fokus.

– Jag hoppas att det blir lite frågor, ibland är folk blyga, men vi får se.

Annars är hon van vid reaktioner, på alla de direktkanaler författare kan kommunicera med sina läsare idag. 

– Man har direktkommunikation med de som läser och lyssnar i grupper på sociala medier. Det måste ha varit helt annat för 20 år sedan när man träffade sina läsare på signeringar.

Michaela Winglycke är född och uppvuxen i Mariannelund, flyttade senare till Vimmerby och bor sedan ett antal år i Stockholm. När hon släppte sin första bok i serien Vimmerbymorden 2019 var hon tveksam till hur läsare i just Vimmerby skulle ta emot storyn om hur en familj på ALV-besök utsätts för en kallblodig mördare på Vimmerby camping.

– Jag gick all in i att beskriva ett sommar-Vimmerby och ljuger inte när jag säger att det verkligen var en stor oro för mig. Vad skulle folk tycka om att jag skrev om deras stad? Tyckte de att det var en rättvis beskrivning? Kunde de känna igen sig? Jag har fått oerhört fin respons från Vimmerbyborna. Inte en negativ kommentar.

Men det måste väl ändå vara ovanligt idag?

– Vimmerbyborna är bara snälla och glada. Men jag vet ju inte om de håller det negativa för sig själva. Ljudbokslyssnare generellt kan däremot vara ganska kritiska och har mycket åsikter, de konsumerar också en sån otrolig mängd böcker.

undefined
De fyra första böckerna i serien Vimmerbymorden.

I Vimmerbyserien har polisen William Johnson och hans kollegor fått lösa mord i villakvarter, på balmingel i Källängsparken och nu, i den femte rykande färska, utspelar sig mordet i samband med en klassisk cykelfest.

– William och hans sambo ringer på i ett hus på Prästgårdsgatan, där de ska äta varmrätten. Men ingen öppnar. När de kliver in ligger en man på matsalsbordet med kniv i hjärtat. Det förekommer också en del skolmiljö med gymnasieungdomar.

Bortsett från någon fiktiv utsvävning har hon landat i att igenkänningen har en poäng. Och här finns det mer att plocka av. Hon får relativt mycket tips från läsare som önskar mordplatser i Vimmerbymiljö.

– Många av dem bra, så de tänker jag inte avslöja, om jag ska använda dem. Men det går att göra mer på årligen återkommande evenemang och event, det ger också en känsla av platsen och hur det är att bo där.

undefined
Michaela Winglycke, Madeleine Evaldsson och Emma Harrysson-Karlsson mitt uppe i förberedelserna inför kvällens bokfest på Vimmerby bokhandel.

Men kan du inte avslöja något önskemål du inte kommer att använda?

– Någon undrade om jag inte kunde hitta på något spännande i stadshuset, men det vet jag inte om jag vågar. Inte än i alla fall.

Läsarna är till stor del kvinnor. I brett åldersspann.

– Från 30 till 70. Läsare som gillar den här genren och polisutredningar i kombination med relationer.

Hon skriver på heltid och säger att det hittills gått bra, även om det är lätt att drabbas av otålighet.

– Ibland blir man lite blind och tycker att det inte går tillräckligt fort, men det är klart, det har ju gått jättebra. Jag brukar säga att jag testar, men nu har jag ”testat” ganska länge. 

Releasefest och bokprat i Vimmerby är hemmaplan, både för den fiktiva William Johnson och författaren Michaela Winglycke. 

– Jag har många hemma, eftersom min familj är så utspridd. Mamma bor utanför Rimforsa, pappa i Vimmerby, min syster i Hultsfred och hon har sommarställe på Öland. 

undefined
En cykelfest i Vimmerby. Ett mord lagom till varmrätten i en villa på Prästgårdsgatan. Michaela Winglycke har hittat ett nytt tema i den femte boken. "Jag får mycket tips, och många är bra."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!