Kyrkan hjälper många behövande under julen

Vimmerby Pastorat hjälper många familjer att klara av ekonomin under julen. Förutom julmat delar de även ut julklappar till de som behöver.

Vimmerby Pastorat delar ut ungefär 30 matkassar till behövande under julen.

Vimmerby Pastorat delar ut ungefär 30 matkassar till behövande under julen.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2021-12-21 06:00

Julen närmar sig och för många innebär det stora utgifter i form av inköp av såväl julmat som julklappar. Men alla har inte pengar så det räcker till både julskinka, julgran och julklappar till de närmsta. 

Kyrkan i Vimmerby arbetar inför julen för att hjälpa de som söker ekonomiskt stöd i juletider.

– Det är väldigt, väldigt många som söker stöd ekonomiskt nu, jag håller på att sortera julklappar just nu. Det uppskattas mycket, det gör det, folk har det lite knapert, säger diakoniassistent Ylva Nilsson som hjälper flertalet familjer i Vimmerby.

Det Vimmerby Pastorat kan hjälpa människor med inför julen är att de delar ut matkassar till de som behöver. Pengar eller rekvisitioner delar de inte ut. I år delar kyrkan ut ungefär 30 matkassar med julmat till ensamma och barnfamiljer som behöver stöd.

– Barnfamiljerna köper vi också en liten julklapp till, säger Ylva Nilsson.

Under december månad har syföreningen i Vimmerby bland annat haft försäljning av olika saker utanför kyrkan i Vimmerby. Totalt samlades det in 6 500 kronor. En del av de pengarna går till diakonikassan som finns till för att hjälpa människor med bland annat maten inför jul.

– Sen brukar det alltid komma några även efter nyår och vill ha stöd, de mäktar inte med allt, man kanske lagt allt man har på julen och sen kommer man i januari och försöker kämpa på men så blir det lite knapert, då blir det några extra matkassar då också, säger Ylva Nilsson.

Förutom ekonomiskt stöd hjälper kyrkan även de som känner sig ensamma under julen och vill ha någon att prata med.

Har ni något gemensamt julfirande som kyrkan anordnar som alla får besöka?

– Nej det har vi faktiskt inte, jag vet att det finns på andra platser men vi har inte det här, vi har försökt tidigare men inte fått ihop det. Det är en resursfråga, men det är inte så efterfrågat heller, säger Ylva Nilsson.

Ylva Nilsson gör istället hembesök hos några människor innan julen och stänger aldrig av sin telefon om någon som behöver prata vill komma i kontakt med henne. 

– Jag svarar alltid, men i första hand ska man ringa någon jourhavande, det finns alltid någon som svarar, säger hon.

Hon menar också att Vimmerby i sig är en stad där många faktiskt har vänner eller familj att vända sig till under julen, att ensamheten var värre under förra året med covidrestriktionerna.

Till barnfamiljerna delas även ut lite julklappar.
Till barnfamiljerna delas även ut lite julklappar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om