Yttrandeförbud

Fullmäktigeledamoten Rein Soowik, c, fick inte yttra sig när fullmäktige bjöd till debatt inför beslutet att ta bort hembudsrätten ur ALV:s bolagsordning.

Rein Soowik, är aktieägare i ALV och ville ge en initierad bakgrund men stoppades...

Rein Soowik, är aktieägare i ALV och ville ge en initierad bakgrund men stoppades...

Foto:

Vimmerby2008-10-29 07:11

- Han har personliga intressen i ärendet och då är det jäv enligt kommunallagen, säger fullmäktiges ordförande Leif Carlson.
- Tveksamt, jävsreglerna för kommunfullmäktige är mycket liberala, säger Leif Petersén, jurist på Sveriges kommuner och landsting.
- Jag ville bara ge lite information om bakgrunden och hur den här situationen har uppstått, säger Rein Soowik när vår tidning hör efter vad det var han inte fick säga i Plenisalen.
Rein Soowik är en av de tre minoritetsägarna i ALV som fram till i måndags hade möjligheten att köpa aktier med stöd av hembudsrätten i bolagsordningen. Den rätten är nu borta efter fullmäktiges beslut.

Reins stoppade synpunkter
Det Rein Soowik inte fick säga i plenisalen får han dock säga i vår tidning:
- Vi tre som startade Sagobyn sålde 91 procent av bolaget till Curt Wrigforss och Riquma för 7,5 miljoner kronor, alltså 2,5 miljoner vardera. Vi behöll tre procent vardera. Vi skulle också jobba kvar en tid och full betalning skulle erläggas efterhand. Jag hoppade av innan de andra och fick då ut en halv miljon, och hade en halv kvar att fordra av Riquma, medan de andra två hade en fordran på en miljon vardera. Sen kom konkursen för Riquma. Vi försökte då köpa tillbaka parken som bytt namn till ALV, men det gick inte, vi hade för få aktier. Förhandlingarna som följde slutade med att vi fick nio respektive 18 plus 18 aktier, vilket motsvarar 0,02 procent medan kommunen som hade en fordran på drygt tre miljoner för ett vägbygge fick 18 procent av aktierna. Det här tycker vi var orättvist, kommunen byggde en väg och fick 18 procent, vi byggde parken och fick 0,02, visserligen hade vi fått ut totalt fem miljoner innan, men vi hade investerat tio miljoner och Wrigforss satsade runt 100 miljoner i det ALV som kommunen plötsligt fick 18 procent av, säger Rein Soowik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om