Yxerns kamp mot klockan: "Inget händer"

Läget i sjön Yxern är akut.
Vattenståndet är en meter lägre än vanligt och utflödet måste ner omgående.
Men Länsstyrelsen håller sig fast vid vattendomen från 1938.
– Personligen är jag väldigt besviken på Länsstyrelsen, säger Tino Åberg.

Magnus Danlid, ordförande i Yxerns fiskevårdsområde, och Yxernkämpen Tino Åberg sjunker för varje dag som går och samtidigt bollar Tekniska verken och Länsstyrelsen fram och tillbaka utan att ta ansvar för sjöns existens.

Magnus Danlid, ordförande i Yxerns fiskevårdsområde, och Yxernkämpen Tino Åberg sjunker för varje dag som går och samtidigt bollar Tekniska verken och Länsstyrelsen fram och tillbaka utan att ta ansvar för sjöns existens.

Foto: Ossian Mathiasson

Vimmerby2016-07-22 07:00

Sjön Yxern är på väg att pressas till bristningsgränsen och länets största sjö krymper i oroväckande hög hastighet. Bilder på ett förlist ekosystem med döda fiskar och musslor och näckrosor som ligger torkar ut i solen kablas ut medan allt mer av sjön försvinner.

– Om inte det här är ett ärende för Länsstyrelsens tillsynsmyndighet att ingripa i kan man använda sig av 26:e kapitlet, nionde paragrafen i miljöbalken som kan komma till användning om det föreligger en allvarlig miljöskada och det är precis vad det gör i dagens läge, säger kämpen Tino Åberg.

Ingen vill ta ansvar

Just nu pågår en katastrof framför ögonen på Tino Åberg där varken Tekniska varken eller Länsstyrelsen vill ta ansvaret för sjöns framtid och fortlevnad.

– Det känns som att Länsstyrelsen och Tekniska verken spelar bollen fram och tillbaka till varandra. Tekniska verken anser att man måste fråga Länsstyrelsen om lov för att frångå vattendomen och Länsstyrelsen säger att de inte kan göra något och gå emot vattendomen. Och helt plötsligt står de kvar där de står och ingenting händer, säger Tino Åberg.

"Måste inte följa domen"

Det senaste är dock att Nils Leine, advokatfiskal på Kammarkollegiet, tar ställning och menar att det går att strunta i vattendomens krav på minimitappning.

– Det jag hoppas är att verksamhetsutövaren, Tekniska verken i det här fallet, tar sitt förnuft till fånga och läser igenom Kammarkollegiets yttrande och göra vad som står i det, säger Åberg.

– Man måste inte följa domen så här hårt utan att man kan vara mer skonsam mot miljön och inte behöver tappa så brutalt som man gör. Men det vill de inte lyssna på.

Kammarkollegiet är tydlig med att behovet av ny lagstiftning inom vattenbranschen är enorm.

– Det är väl den enda bransch vi har kvar i Sverige som driver verksamhet med tillstånd från före andra världskriget. Vi har 2 800 olika verksamheter i form av vattenkraft och ännu fler vattenregleringar och de flesta drivs med väldigt gamla tillstånd, säger Nils Leine på Kammarkollegiet till SVT.

Yxerns ekosystem håller på att förfalla allt mer.

– Gäddan ska exempelvis befinna sig uppe i vassen någonstans under sommaren, det kan den inte göra nu för det finns inget vatten. De får söka sig utåt där gösen är, säger Tino Åberg.

Hur mår Yxern i dagsläget?

– Jättedåligt, läget är akut. Den senaste månaden har situationen förvärrats för vattnet sjunker undan dramatiskt fort och för varje dag som går blir det större ytor som torrläggs.

Miniminivåerna nära

Magnus Danlid, ordförande i Yxerns fiskevårdsområde, känner oro.

– Tittar man på inflödet så är det noll, jag har kollat i många diken och det är precis torrt. Jag tror vi är nere på miniminivåerna inom två månader, det vore riktigt illa, säger Magnus Danlid.

Länsstyrelsen tror att förslaget om att strypa vattenflödet inte kommer löa problemen helt och är rädda för vilka konsekvenserr det skulle bli vid en minskad avtappning.

Åberg är tydlig: utflödet måste ner nu.

– Det rinner inte in något vatten men det fortsätter att rinna ut i utloppet och vi har ingen nederbörd och vad säger att det blir mycket snö i vinter? Och då blir det ännu värre nästa år. Så läget är illa, väldigt illa.

"Upplevelsen är förstörd"

Han har inte ens badat i sjön i år och upplevelsen är inte densamma.

– Jag känner ett motstånd när jag går ner dit. Först går man på sjöbotten en bra bit, sen ligger bryggan på land och när man kommer fram till vattnet sjunker man och drunknar i dyn. Känslan och hela upplevelsen är något vis förstörd.

Vad hoppas du händer nu?

Vattennivån måste upp och sen måste vi få ordning på det här, de kan inte sjösänka den så fort. Det måste bort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om