Zinat Pirzadeh till Focusmässan

Zinat Pirzadeh har kallats ”Sveriges roligaste invandrarkvinna”. Integrationsarbetet i Valdermarsvik lyfts ofta fram som bra. Båda blir inslag på årets stora Focusmässa i Vimmerby, där syftet är att slipa ner kulturskillnader.

Zinat Pirzadeh, stå-upp-komiker och föreläsare, gästar den stora Focusmässan i Vimmerby.

Zinat Pirzadeh, stå-upp-komiker och föreläsare, gästar den stora Focusmässan i Vimmerby.

Foto: JENS L¥ESTRADE / TT

Vimmerby2018-09-14 21:00

Den 28 september är det dags för årets Focusmässa i Focushuset i Vimmerby. Ett fullspäckat program med seminarier, föreläsningar och workshops. Det blir också musikuppträdanden, mat, barnaktiviteter och utställare från ett 20-tal företag och föreningar.

Dragplåster är föreläsarna Zinat Pirzadeh, Madeleine Eriksson och Djamal Hamaili.

– Platserna per föreläsning är begränsade till 160, och redan två dagar efter att biljetterna släpptes hade det bokats ett 50-tal till ena föreläsningen och 30-40 till de båda andra, säger Tobias Ragnarsson, projektledare för Vimmerby arbetsmarknadsenhets projekt Arbetsintegration kvinnor, som står bakom mässan.

De tiotalet kvinnor som just nu är deltagare i projektet tar aktiv del i arbetet med Focusmässan.

– Fokus i vårt projekt är framförallt att underlätta för utrikesfödda kvinnor att få arbete, utbildning och självförsörjning men det är också ett lärande projekt där vi jobbar mycket med att hitta metoder för hur vi bäst kan ge stöd till deltagarna att komma in samhället.

Integration och jämställdhet är röd tråd i programmet, som erbjuder ett konkret smörgåsbord med seminarier i dialogform om allt från hälso- och sjukvård till hur man startar en förening.

– Allt handlar om arbete, utbildning och hälsa och att genom möten slipa ner kulturskillnader. Naturligtvis är det här en dag för alla, män som kvinnor i alla åldrar.

Hur många tror du kommer?

– Väldigt svårt att säga, det kan bli 500, det kan bli 1 000. Eller fler.

Projektet Arbetsintegration kvinnor är finansierat av Europeiska Socialfonden, i samarbete med Vimmerby kommun och Arbetsförmedlingen.

De föreläser

Zinat Pirzadeh är stå-upp komiker, författare, poet, medarbetare i radio och TV samt studie- och yrkesvägledare. Förutom att underhålla föreläser hon om invandrarkvinnornas situation i Sverige och om den fysiska och psykiska resa som man gör när man flyr till ett annat land.

Djamal Hamaili är integrationssamordnare i Valdemarsviks kommun, där målet är att alla nyanlända ska bli självförsörjande.

Madeleine Eriksson är konsult och föreläsare inom områden som mångfald, integration och mångkulturella möten. Hon har bott och arbetat 30 år i Tunisien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om