Beskedet: Tråkiga siffror för Socialnämnden

Socialnämndens bokslut för 2019 visar inte på några ljusa siffror. Det totala underskottet landar på över 22 miljoner kronor.

Kommunfullmäktige har klubbat ett tillskott på 8,3 miljoner kronor men det räcker inte menar socialnämndens politiker. Från vänster: Eva Berglund (S), Lars Sandberg (C), Tomas Peterson (M).

Kommunfullmäktige har klubbat ett tillskott på 8,3 miljoner kronor men det räcker inte menar socialnämndens politiker. Från vänster: Eva Berglund (S), Lars Sandberg (C), Tomas Peterson (M).

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby kommun2020-02-17 16:15

Den exakta siffran landar på 22 809 000 kronor. Det största underskottet finns inom området funktionshinder och är på 12 310 000 kronor. Individ- och familjeomsorgen sticker ut och går plus med 2 420 000 kronor. 

– Året innan 2018 så var det ju rätt så stora intäkter från Migrationsverket som gjorde då att vi faktiskt gick med riktigt plus på totalen. De intäkterna har ju sjunkit dramatiskt, men det finns fortfarande en del intäkter som gör att på IPO-sidan fortfarande går med lite plus där, men det räddar ju inte hela nämndens verksamhet, säger Anette Nilsson, socialchef. 

Äldreomsorg med vård och omsorg i hemmet går back med drygt 3,2 miljoner kronor. En anledning till detta är en ökning av antalet äldre som behöver vård.

– Vi ser att 2019 så hade vi 18 000 flera hemtjänsttimmar än under 2018, säger Lars Sandberg (C), ordförande i socialnämnden. 

Vart ska ni skära kostnader?

– Ja, vart ska vi skära? Det finns inte så många områden som vi ens lagligen får skära i. Dem områdena ger inte så mycket pengar heller. En sak som inte är obligatorisk eller lagtvingande för en kommun det är ju arbetsmarknadsenhet. Men jobbar vi inte med den och får in de här som är längst i från arbetsmarknaden, då blir det ju att de går ut i försörjningsstöd istället och öka på dem kostnaderna istället. Det är en väldigt kortsiktig besparing om man inte skulle ha en arbetsmarknadsenhet, säger Sandberg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!