"Bollen är hos Centerpartiet"

Kommunalrådet fortsätter jobba utanför stadshuset och moderaterna avvaktar centerpartiets förslag på lösning på problemen.

"Bollen är hos Centerpartiet, vi kan inte göra något annat än att avvakta deras lösning." säger Tomas Peterson (M), om den pågående krisen i stadshuset.

"Bollen är hos Centerpartiet, vi kan inte göra något annat än att avvakta deras lösning." säger Tomas Peterson (M), om den pågående krisen i stadshuset.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby kommun2019-09-18 18:00

Har Moderaterna fortsatt lågt förtroende för Ingela Nilsson Nachtweij?

– Det har egentligen inte förändrats. Vi vet att Centerpartiet jobbar på olika lösningar och vi avvaktar för att se vad det är för lösning de presenterar, säger Tomas Peterson (M), gruppledare.

Tidigare har Marie Nicholson (M) uttalat sig om att en förändring måste ske snarast, annars kommer ni kräva KSOs avgång. Hur fort måste förändringen ske? Håller ni fast vid kravet om avgång?

– Det är väldigt angeläget framförallt ur tjänstemannasynpunkt. Det fungerar inte bra i stadhuset. Som politiskt parti har vi egentligen ingen brådska, men vi är angelägna om att det kommer en lösning så fort som möjligt så det fungerar i stadshuset.

– Det är egentligen inget vi har diskuterat. Vi har fört fram att vi vill ha en lösning som är rimlig. 

Moderaterna fortsätter sin avvaktande inställning:

– Bollen är hos Centerpartiet, vi kan inte göra något annat än att avvakta deras lösning. De är största partiet och innehar kommunalrådsposten, det är där nyckeln till lösningen sitter, säger Peterson.

– Det viktiga för oss är att försöka hålla ihop en allians i den borgerliga majoriteten. Vi har inga konkret inbokade möten framöver, men vi står redo så fort det finns något att diskutera.

Lars Sandberg  (C) kommenterar läget såhär:

– Idag kommer Leif (Larsson (C), kommunfullmäktiges ordförande, reds. anmärkning) hem, så vi kommer att prata med honom så att han är insatt i allt ordentligt. I övrigt får jag be att återkomma.

Kommer Ingela Nilsson Nachtweij att arbeta hemifrån fram tills att en lösning hittats?

– Hon är hemma den här veckan också, det är det beskedet som vi fått, säger Sandberg. 

– Arbetet fortlöper. Förhoppningsvis kan vi presentera någon lösning inom hyfsat kort tid.

 Gudrun Brunegård (KD) vice ordförande för kommunfullmäktige säger så här:

– Det är en mycket allvarlig situation. Kommunen kan ju inte fungera fullt ut som det är egentligen är avsett. 

När kommundirektören väntas återgå i tjänst kan Brunegård inte svara på:

– Jag vet genom de kontakter jag haft med kommundirektören att hon också är angelägen om att komma tillbaka så fort som möjligt. Med den informationen så är jag säker på att vi kommer hitta fram till en lösning inom en snar framtid.

Vi har sökt Ingela Nilsson Nachtweij om en kommentar men hon har avböjt.

Vi har också sökt t.f. kommunchef Marie Halldén, samt kommundirektör Carolina Leijonram utan framgång. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!