– Det känns ju bra. Här konkurrerar man med väldigt bra konstnärer, säger Bo Lundwall som förra veckan fick beskedet att hans oljemålning föreställande en smålom är uttagen till den årliga utställningen "Bird in arts" på anrika Leigh Yawkey Woodson Art Museum i Wisconsin USA.

500 av världens ledande konstnärer som gärna målar fåglar har skickat in målningar. 91 av dem har antagits. Bland dem Bo Lundwalls målning.

– Den kom till efter att jag sökt mig till Västmanland för att illustrera frimärken för Ålands Post. När jag sen började måla blev det den här. Den är lite påhittad, men bygger på en situation och den är helt nymålad. Kravet är att målningarna inte får vara äldre än tre år, säger han.

Det är fjärde gången han blir uttagen till den förnäma utställningen. Första gången var 1988. Han minns hur rigoröst noga allt var från instruktionerna för hur fraktlådan ska vara byggd till hur väl omhändertagen han blev när han besökte utställningen.

– Kulturarbetare och konstnärer har betydligt högre status i USA än i Sverige. Sen är det ett rikt museum också som står för allt för oss konstnärer i samband med utställningen, säger han.

Tidigare målningar han fått med på "Birds in art" har varit sålda och han har behövt låna tillbaka dem för utställningen. Det behövs inte den här gången.

Målningen hänger än så länge hos "Sigge" Olofsgård på Galleri Bälterska Gården i Vimmerby.

– En stor förmån att ha den här, så man kan passa på att se den på Upptäckardagen på söndag. Sen vet man inte vart den tar vägen, säger han.