Brist på bostäder gör att Vimmerby väljs bort

Bristen på bostäder och tomter är en avgörande faktor till att kommunen förlorar invånare. Det anser oppositionsrådet Helen Nilsson (S).

Oppositionsrådet Helen Nilsson (S) anser att kommunens arbete med bostadstomter stannat av under fjolåret och menar att det är en avgörende faktor till det minskade befolkningsunderlaget.

Oppositionsrådet Helen Nilsson (S) anser att kommunens arbete med bostadstomter stannat av under fjolåret och menar att det är en avgörende faktor till det minskade befolkningsunderlaget.

Foto: Jenn Hultberg

Vimmerby kommun2020-02-25 18:00

– Ett minus på 117 personer är mycket, och även om det finns olika förklaringar så vet jag att människor valt bort Vimmerby för exempelvis Västervik på grund av att det inte finns tomter att bygga på, säger Helen Nilsson (S) i en kommentar till de senaste befolkningssiffrorna i kommunen.

Hon håller med kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll om att ungas flytt från landsbygdskommunen och tillgång till utbildning betyder mycket. Men de skiljer sig på en punkt; bostadssituationen.

–  Bostadsbristen påverkar folkmängden – finns det inga bostäder kan ingen flytta hit. Jobb finns det ännu hyggligt med, arbetslösheten ökar inte och företagen går bra, så det är bostäder som behövs, säger hon och pekar på att de lucktomter som blivit klara för försäljning också sålts snabbt.

– Därför behöver vi ha fram fler tomter snabbt. Vi tvingades backa från "Blåsekulle" och "tandläkartomten" i centrum  vet vi inte vad som sker med. Mäklarna får också regelbundet förfrågningar om tomter, säger Helen Nilsson.

Den uppgiften bekräftas av Edyta Hammar, på Svensk Fastighetsförmedling i Vimmerby.

–  Efterfrågan på tomter är stor, det har att göra med att begagnatmarknaden är begränsad och priser har stigit: Då blir att bygga nytt ett alltmer intressant alternativ, så det finns ett stort behov av nya tomter, säger hon.

Enligt kommunstyrelsens senaste protokoll ska ytterligare ett 20-tal lucktomter lämnas ut till försäljning under våren. Där framgår också att de 36 tomterna i Norrhult ska börja säljas i slutet av maj. Det gör att kommunen ser att ett 50-tal tomter är på gång att bli tillgängliga.

– Det är bra att det börjar röra på sig nu, för förra året hände ingenting. Men sen måste man fortsätta med kommande områden också så att vi inte blir efter, vi behöver ligga minst ett område före i planeringen, säger Helen Nilsson.

Utöver bostadsbristen ser hon det minskade antalet nyanlända som en tänkbar orsak till att kommunen tappar invånare.

– Vi har inte tagit emot så många de senaste två åren som tidigare, och det kan vara så att en del av de som kom under den stora flyktingströmmen nu börjar söka sig till andra orter. Det är viktigt att vi jobbar för att behålla så många som möjligt av dem, inte minst de unga, som är en viktig resurs för att vi ska klara bemanningen i exempelvis omsorgen framåt, säger Helen Nilsson.

Här  vid Nosshult ska kommunen börja sälja 36 tomter i slutet av maj, enligt kommunstyrelsens senaste protokoll. Där anges också att ett 20-tal lucktomter också ska bjudas ut.
Här vid Nosshult ska kommunen börja sälja 36 tomter i slutet av maj, enligt kommunstyrelsens senaste protokoll. Där anges också att ett 20-tal lucktomter också ska bjudas ut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!