– Vi har bara papperspåsar i vår frukt- och gröntavdelning, berättar Björn Johansson ägare av Tempo i Vimmerby.

– Det har vi märkt att kunderna uppskattar. Vi gjorde också försök med att ta bort plastpåsarna i kassan men fick ta tillbaka dem på grund av kundtryck. Dessa ville folk använda som soppkassar.

På Ica Kvantum är det istället majs som grönsakerna numer läggs ner i.

Artikelbild

| "Kunderna är medvetna idag med. Det här med miljö har blivit mer vedergällt." på Tempo har pappkassar tagit över bland frukt och grönt.

– Vi bytte plastpåsarna mot nedbrytbara påsar baserad på majsstärkesle, berättar handlare Pelle Lindqvist.

­– Man känner av att det här med plast är en betydligt mer aktuell fråga. Vi får mejl av kunder som har frågor kring olika förpackningar och ser en minskning på försäljningen av bärkassar. Folk har med sig alternativ istället.

Engångsbestick, sugrör, snabbmatsförpackningar och bomullspinnar av plast är några av de artiklar som kommer att förbjudas för att minska plastens miljöpåverkan i Europa.

– Vi har fortfarande engångsartiklar i plast, berättar Björn.

– Det är svårt att ha något annat till saladsbaren. Man förlitar sig på att leverantörerna ska hitta på något. Jag vet att det till exempel finns smågafflar i trä så det är möjligt att något sådant kommer istället i framtiden. När det kommer lagar så brukar det hända saker fort.

– Man ifrågasätter inköpen mer nu, ser om det finns alternativ till den fossila plasten, menar Pelle.

Återvinning är ett annat sätt som båda butikerna använder sig av för att få ner plastens miljöpåverkan.